Sekély tenger nyomai

Őskori csaliférgek nyomait fedezték fel Bajorországban

Különleges őskori csaliférgek nyomait fedezték fel Bajorországban.

2012.12.08 00:14MTI

Régészek százmillió éves csaliférgek nyomait találták Kelheim város felszabadulási csarnokának kőlépcsőin. Ilyen megkövesedett maradványokat eddig még nem találtak Bajorországban - közölték a szakértők.

"Ezek annak bizonyítékai, hogy a területen egykor tenger volt. A kövesedések egyértelműen megfelelnek a ma is élő csaliférgek nyomaival" - mondta el Roland Eicchorn, az augsburgi tartományi hivatal főgeológusa kedden.

Az évente több ezer látogató által használt lépcsőfokokon a zöld homokkőben jól láthatók a sugárszerű, öt centiméter átmérőjű fosszíliák. A tudósok szerint táplálkozási nyomokról van szó, amelyeket a ma élő csaliférgek is hátrahagynak, miközben leássák magukat a puha iszapba.

A leletek bizonyítékok arra, hogy százmillió éve sekély tenger volt Kalheimnál. Akkoriban tápanyagban gazdag iszap fedte a területet. Amikor a homokos tengeri üledékek idővel megszilárdultak, homokkővé alakultak. A kalheimi térség bányáinak köve a díszépületek kedvelt építési anyaga lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.