Új molekulát fedeztek fel

Emlőrák: hatékonyabb lehet a sugárterápia

Az emlőrák elleni sugárterápia után gyakori a visszaesés, kutatók azonban most felfedeztek egy olyan molekulát, amellyel hatékonyabbá lehetne tenni a sugárkezelést.

2012.07.11 21:29MTI

A sugárterápia a sebészeti beavatkozásokkal mellett jelentősen hozzájárult a mellrák gyógyulási esélyeinek javításához. És noha a sugárzás célzottan a tumorsejtekre irányul, befolyásolja a környező egészséges szöveteket is.

Ez bizonyos esetekben a sugárzással szembeni rezisztencia kialakulásához, ezáltal pedig a rák visszatéréséhez vezet - írják Curzio Rüegg, a Freiburgi Egyetem munkatársa és a Lausanne-i Egyetemi Kórház szakértői a Clinical Cancer Research című szaklapban. Ezt meggátolandó vizsgálták a tudósok a szóban forgó molekuláris mechanizmust szövetmintákon, laboratóriumban.

A kutatás során megmutatkozott, hogy a mechanizmus a tumorban és a vérben is nagy számban mobilizál fehérvérsejteket, az idegen anyagok elleni védelem sejtjeit. Későbbiekben a tudósoknak sikerült a sejtek felszínén megfékezni bizonyos molekulákat, úgynevezett c-Kit receptorokat, ami jelentősen gátolta a rák terjedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.