Összetett élmény

A Szélkerék-galaxisról készített felvételeket a NASA négy űrteleszkópja

A Szélkerék-galaxisról (Messier 101, vagy NGC 5457 katalógusjelű csillagvárosról) készített egyszerre felvételeket a NASA négy űrteleszkópja az infravörös, az ultraibolya, a látható fény, valamint a röntgentartományban.

2012.06.10 09:18MTI

Az ilyen összetett felvételek segítenek a csillagászoknak összehasonlítani a fény különböző tartományában látható struktúrákat. "Olyan élményt jelent, mintha egyszerre figyelhetnénk meg környezetünket közönséges kamerával, ultraibolya kamerával, éjjellátó szemüveggel, valamint röntgenkészülékkel - olvasható a NASA honlapján.

A Szélkerék 21 millió fényévre van a Földtől, ez egy spirálgalaxis a Nagy Medve (Ursa Maior) csillagképben. Körülbelül 70 százalékkal nagyobb, mint a Tejútrendszer, átmérője 170 ezer fényévvel egyenlő.

Az összetett felvételek tanúsága szerint az ifjú és idős csillagok egyenletesen oszlanak el a Szélkerék-galaxis spirálkarjai mentén. A képeken látható vörös régiókat a Spitzer infravörös űrteleszkóp észlelte, az élénk színt a por és a felhevített gázok biztosítják, amelyek mögött csillagembriók rejtőzködnek.

A sárga komponenst a látható fény tartományában működő Hubble "szolgáltatta" a felvételekhez. A kék régiókat a GALEX adta az összképhez, amely az ibolyántúli tartományban vizsgálja az égboltot, e régióban találhatók a fiatal, forró, alig egymillió éves csillagok.

A legforróbb, lilás színű régiókat a Chandra röntgencsillagászati műhold kapta lencsevégre, amely a felrobbant csillagok által kibocsátott röntgensugarakat, valamint a fekete lyukak körül örvénylő forró gázokat és anyagokat észlelte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.