Ázsiában és Észak-Amerikában lehetett látni

Videóval! Ritka napfogyatkozás volt vasárnap

Gyűrűs napfogyatkozás volt vasárnap, az égi látványosságot Ázsia némely területén, valamint Észak-Amerikában lehetett nyomon követni, ahol a jelenséget legutóbb 1994-ben figyelhették meg, a legközelebbire pedig 2023-ig kell majd várni.

2012.05.21 21:31MTI

Napfogyatkozás csaknem minden évben van, gyűrűs "válfajára" azonban viszonylag ritkán kerül sor, akkor, amikor a Hold pályájának a Földtől legtávolabbi pontján van, és egyúttal közelebb kerül a Naphoz. Az adott "elrendezés" következtében a Hold blokkolja a napsugaraknak több mint 90 százalékát, és központi csillagunkból csupán egy "tüzes gyűrű" látszik.
   
A napfogyatkozást először Ázsia déli részén figyelték meg, majd az égi jelenség "átszelte" a Csendes-óceánt, az Egyesült Államok területén "átlósan" haladt - először Oregonban, majd Nevadában, Utahban, Arizonában, Új-Mexikóban, hogy végül Texasban "tűnjön el".
   
A részleges napfogyatkozás alatt nem borult sötétségbe a táj, de a Nap fénye "elsápadt".

A BBC hírszolgálata szerint emberek milliói voltak kíváncsiak a gyűrűs napfogyatkozásra. Japánban "napfogyatkozási" túrákat szerveztek a parkokban és iskolákban, de a jelenséget sétahajókról és magánrepülőkről is nyomon követték az érdeklődők, a japán televízió pedig élőben közvetítette a természeti jelenséget. A Panasonic japán elektronikai cég expedíciót küldött a Fudzsi-hegyre, hogy a csúcsról készítsen felvételeket a legmodernebb berendezésekkel.
   
Hongkongban a borús időjárás nem kedvezett a megfigyeléseknek, az Egyesült Államokban viszont nagyobb tömegek gyűltek össze több helyen - egyebek közt Renóban, Nevadában, Oaklandben, Kaliforniában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.