Mesterséges molekula

Hajlékony szuper-nanoszálakból lesznek a kütyük

Nagy vezetőképességű műanyag nanoszálat fejlesztettek ki francia kutatók, amely olcsóbb és könnyebben kezelhető, mint az eddig tesztelt szénszálas nanocsövek.

2012.04.23 17:48MTI

A mindössze néhány milliárdod méter átmérőjű szál könnyű, olcsó, hajlékony és könnyen kezelhető, így egyesíti magában azokat az előnyöket, amelyek az elektronikai iparban szükségesek - derült ki a Nature Chemistry című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányból.

A vezeték anyaga egy mesterséges molekula, a triarilamin származéka, amelyet egyébként évtizedeken át a fénymásolásban használtak.

Kísérleteikben azt vették észre a kutatók, hogy megvilágítás hatására a triarilamin származéka spontán módon szálat képezett, és kapcsolatot hozott létre két, egymástól 100 nanométer távolságra levő elektróda között. Az így létrejött híd elektromos vezetőképessége megközelíti a rézét.

A szénszálas nanocsövekkel szemben az újfajta szál előnye rugalmassága, könnyen kezelhetősége és jóval alacsonyabb előállítási költségei.

"A kutatók most azt remélik, hogy az általuk kifejlesztett szálat sikerrel hasznosíthatja az ipar olyan elektronikus készülékek gyártásánál, mint a hajlékony kijelzők, napelemek, tranzisztorok és nyomtatott nanoáramkörök" - írta sajtóközleményében a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.