Genetikai analízissel kutakodtak

Rejtélyes Madagaszkár: feltárták a legendás állatvilág titkát

Apró kaméleonok, óriáskígyók, mérgező békák, lemúrok: számos állatfaj kizárólag Madagaszkár szigetén fordul elő. Egy nemzetközi kutatócsoport genetikai analízissel felfedte a különleges állatvilág titkát.

2012.03.21 18:38MTI

Miguel Vences, a braunschweigi egyetem kutatója elmondta: a legtöbb, a szigeten élő állat elődje mintegy 60-70 millió évvel ezelőtt úszó fatörzseken sodródott Afrikából Madagaszkárra.

"Az elmúlt mintegy 15 millió évben szinte alig érkeztek állatcsoportok a tengeren át Madagaszkárra, így szinte teljes izolációban fejlődhettek ki a mai különleges fajok. Ennek hátterében az áll, hogy megfordult a szélirány" - magyarázta a szakértő.

A nemzetközi kutatócsoport eredményeit a Proceedings című szaklapban mutatta be.

Az ember mindössze kétezer éve hódította meg a szigetet, de ez alatt az idő alatt óriás teknősbékákat, óriás lemúrokat és madarakat irtott ki. Sok további állatfajt a kihalás veszélye fenyeget - figyelmeztetnek a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.