Kik jártak első emberként Észak-Amerikában?

Tízezer évvel megelőzték az európaiak az indiánokat?

Amerikai kutatók legújabb vizsgálataik alapján arra következtetnek, hogy kőkorszaki európaiak előbb jártak Észak-Amerikában, mint indiánok: 10 ezer évvel megelőzték őket.

2012.02.29 13:40MTI

19-26 ezer évvel ezelőttről származó kőszerszámokat találtak amerikai földön, ráadásul nem a nyugati részen, hanem az északkeleti partvidéken. Az eddigi uralkodó tézis szerint Amerikát Ázsiából - a földrész északnyugati felére - érkező emberek népesítették be, ők lettek az indiánok, mivel Kolumbusz Kristóf azt hitte, hogy Indiába érkezett. Az északkeleti kőeszközök megcáfolhatják azt is, hogy Kolumbusz és emberei voltak az első európaiak, akik amerikai földre léptek - bár a vikingek szinte biztosra vehetőn előttük jártak.
   
A kőszerszámok nagyon hasonlatosak a kőkorszaki európaiakhoz, és jóval régebbiek, mint az eddigi legősibb, észak-amerikai földből előkerült kőeszközök, amelyeknek a kora legfeljebb 15 ezer esztendő. Mindez azt sejteti, hogy jelentős migráció történt Európából Amerikába a kőkorszakban.
   
Felmerül a kérdés, hogy miként juthatott át az Atlanti-óceánon Európából kőkori ember. Dennis Stanford, a tekintélyes washingtoni Smithsonian Intézet és Bruce Bradley, az Exeteri Egyetem professzorai szerint a jégkorszak "hidalhatja" át a problémát: az óceán felületének több millió négyzetkilométere fagyott meg annyira, hogy azon gyalogszerrel átkelhettek emberek Európából, a fókák, tengeri madarak pedig elég "élelmessé" tehették őket a 2400 kilométeres vándorláson.
   
A témáról könyvet írt a két tudós Across the Atlantic Ice - Az atlanti jégen át - címmel, a kötet márciusban jelenik meg - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.