Dokkolást hajtanak végre a kísérleti űrállomáson

Újabb űrhajósokat lő fel Kína

A kínai űrhivatal bejelentette: Kína a június és augusztus közötti időszakban újabb űrhajósokat küld Föld körüli pályára azzal a feladattal, hogy az ázsiai ország űrhajózásának történetében először kikössenek egy másik űreszközön.

2012.02.17 23:47MTI

A Sencsou-9 (Shenzhou) űrhajó utasterében utazó három űrhajós  kézi vezérléssel dokkolja  majd hajóját a Tienkung-1 (Tiangong) űrállomásmodulhoz.
   
Tavaly ősszel a kínaiak kétszer kapcsolták  Sencsou-8-as jelzésű, ember nélküli  űrhajójukat távirányítással a kísérleti  űrállomásmodulhoz. Az idei küldetés során azonban maguk az űrhajósok hajtják végre a manővert. Ezt követően át is szállnak a modulba, és néhány tudományos kísérletet végeznek benne. Egyes - hivatalosan meg nem erősített - hírek szerint ezzel a  csapattal indulhat a kozmoszba Kína első űrhajósnője is.   
   
A küldetés sikere különösen fontos lépés lehet a kínai űrtevékenység számára. Peking nem titkolt célja, hogy 2020-ig egy, három modulból álló  űrállomást telepít a Föld körüli pályára. Az ilyen jellegű űrtevékenységnek pedig elengedhetetlen eleme az űrhajók, modulok, napelemtáblák, szerkezeti elemek és egyéb űreszközök rögzítése egy másik, világűrben keringő  egységhez. A most gyakorlatozásra használt Tienkung-1 kísérleti modul már nem lesz a majdani kínai űrbázis része.    
   
A  tervezett űrállomás 60 tonna össztömegű lesz, vagyis jóval kisebb, mint a jelenleg hat űrhajósnak otthont adó 450 tonnás  Nemzetközi Űrállomás, de kínai űrkutatási vezetők már most kilátásba helyezték, hogy szívesen látnak majd vendégül külföldi űrhajósokat kozmikus bázisukon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.