Csillagkezdemények bújócskáznak

Csillaggyárat kapott lencsevégre a Hubble űrteleszkóp

Valóságos csillaggyárat kapott lencsevégre a Hubble űrteleszkóp az Orion csillagködben.

2011.12.23 13:34MTI

Mint a Space.com űrkutatási hírportálon olvasható, a Hubble legújabb felvételein sűrű por- és gázoszlopok láthatók, amelyek mögött új csillagkezdemények "bujkálhatnak".

A felvételek bemutatják a fiatal és forró csillagokat is, amelyek épp csak kibújtak a "gubóból" és erős ibolyántúli fénnyel árasztják el a nebulát. Az Orion nebula (M42-M43, NGC 1976) 1344 fényévnyire található, ez a Földhöz legközelebbi csillagképződési régió.

Két fényes csillagközi gázfelhőről van szó az Orion csillagképben, amelyek egymáshoz nagyon közel, részben egybefolyva helyezkednek el.

A csillagköd "átmérője" 24 fényév, tömege 2000 Nap-tömegnek felel meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.