Kedves kis méhek

A patkány tulajdonképpen szexuális eszköz

Patkányok veszik át a kiirtott beporzók szerepét, így fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémák fenntartásában.

2011.11.21 05:43MTI

Új-Zéland állatvilága jelentős változáson ment keresztül a telepesek által behurcolt patkányok és más idegen fajok hatására. Számos faj kipusztult, mivel az újonnan érkezők kiszorították őket élőhelyükről - többek közt denevérek, gekkók és madarak, amelyek a virágos növények beporzóiként fontos szerepet töltöttek be az ökoszisztémában. Két amerikai kutató viszont kimutatta, hogy a betolakodók legalább részben képesek voltak átvenni ezt a feladatot.

David Pattemore és David Wilcove, a Princeton Egyetem (New Jersey) kutatói három őshonos erdei növény beporzását hasonlították össze Új-Zéland két régiójában, az invazív fajoktól mentes Little Barrier-szigeten valamint az Északi-szigeten, ahol számos őshonos beporzó faj kipusztult.

A kutatók arról számoltak be a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban, hogy az Északi-szigeten a 19. század közepén behurcolt patkányok (Rattus rattus) és a nemrég érkezett ezüstös pápaszemesmadár (Zosterops lateralis) részben átvette a három erdei növény beporzását.

Ez bizonyítja, hogy a behurcolt fajok legalább részben pótolni tudják a beporzást eredetileg végző fajokat - vonták le eredményeikből a következtetést a kutatók a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint. Az újoncok ezáltal fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémák fenntartásában.

A most szerzett ismereteket figyelembe kell majd venni olyan programok során, amelyek a behurcolt fajok kiirtását veszik célba - írták a kutatók. Az invazív fajok persze soha nem lesznek képesek teljes mértékben pótolni az őshonos beporzókat, amelyek visszatelepítése az ideális megoldás. A beporzók világszerte jellemző fogyatkozása miatt azonban a növények egyre inkább az őket pótló új fajokra vannak utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.