Belelátnak az elménkbe

Elképesztő videó: mire képes az új agy-olvasó

Olyan készüléket hoztak létre amerikai kutatók, mellyel meglepően pontos képet lehet alkotni arról, amit a vizsgált alany saját szemeivel lát.

2011.09.24 10:51Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Azt már az elején le kell szögezzük: szerencsére gondolatainkat - még? - nem tudja olvasni a készülék. Ugyanakkor a tesztek során az agyi aktivitás monitorozásával egészen jól visszaadhatóvá váltak azok a hollywoodi filmek, melyeket a paciensek néztek a vizsgálatok alatt. A technológiával így talán megnyílik az út álmaink és emlékeink közvetlen digitalizálása előtt. Sőt, a kutatók szerint az eljárás finomításával még a szélütésen átesettek elméje is feltérképezhetővé válik.

A híres kaliforniai egyetem, a Berkeley kutatócsapata MRI szkennereket alkalmazva figyelte a kísérletben részt vevők vérének áramlását az emberi agyban, miközben a célszemélyek olyan filmeket néztek, mint a Madagaszkár 2, a Rózsaszín Párduc 2 vagy a Star Trek. Az agy vizuális központjának képernyőn látható mozgásokra adott reakcióit elemezve a tudósok létrehoztak egy számítógépes programot, ami meglehetősen nagy pontossággal "kitalálta", mit nézett a vizsgálatban részt vevő. Ezt követően egy újabb felmérésnek vetették alá őket, melynek során hollywoodi filmek előzeteseit vetítették számukra. Ennek során a program az általuk látottakkal nagyban egyező vizuális kép előállítására volt képes (a Youtube segítségével). Igaz, az eredmény eléggé elmosódott lett, viszont folyamatos videoképet adott, melyben a képernyőn levő alakzatok mozgása a filmelőzetesekben láthatókkal analóg módon következett be. Ez az alábbi videón jól megfigyelhető:

„[A kísérlet során] megpróbáltuk újraalkotni a vizsgálati alany által látott filmet egy nagy adatbázisú, véletlenszerűen válogatott filmeket tartalmazó könyvtár segítségével. Nagy lépést tettünk az emberi test belső képalkotásának kutatásában. Voltaképp az elménkben tárolt filmekre nyitunk ablakot” - nyilatkozta a tanulmány egyik társszerzője, Jack Gallant professzor.
 
Noha ez lehet az első olyan kísérlet a világon, ami sikeresen át tudta alakítani az agyhullámokat vetíthető mozgóképekre, még évtizedekre vagyunk egy olyan szerkezet megalkotásától, amely képes olvasni az emberi gondolatokat. Jelenleg csak azokat a filmeket lehet megjeleníteni, melyet a vizsgálati alanyok már láttak, de idővel talán az álmok és emlékek is digitalizálhatók lesznek. Vizuális tapasztalataink ugyanis a filmnézés folyamatához nagyon hasonló módon tárolódnak bennünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.