Nem költöznek

Lezuhant a Progressz - egyelőre maradnak a Szojuz albérlői

A Szojuz TMA-21 űrhajó szeptember 8-ra tervezett visszatérését elhalasztották a Progreszsz M-12 augusztus 24-i lezuhanása miatt - erről moszkvai idő szerint vasárnap hajnalban tájékoztatták a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó űrhajósokat is.

2011.08.28 08:48MTI

A Moszkva melletti Földi Repülésirányítás Központ (CUP), valamint az amerikai NASA houstoni központjának szekértői a heti munka tervezésére rendszeresített konferencia keretében tudatták az űrhajósokkal, hogy Alekszandr Szamokutyajev és Andrej Boriszenko orosz, valamint Ronald Garan amerikai űrhajósnak meg kell szakítani a visszatérésre való felkészülést. A közlés szerint az űrrepülésük meghosszabbításáról szóló hivatalos döntés a napokban várható.

A Progressz M-12M augusztus 24-én indult Bajkonurból egy Szojuz-U" hordozórakétával. Az utóbbi harmadik fokozatának hajtóműve azonban csütörtököt mondott, és a teherűrhajó, amely egyebek mellett élelmiszereket, oxigént, vizet, ruhaneműt, kísérleti célokra legyeket, és emellett külön finomságokat és családi küldeményeket vitt volna az űrállomásra, nem jutott el a kijelölt pályára, hanem lezuhant az Altaj Köztársaság területén egy lakatlan részen.

A Szojuz-U és a Szojuz-FG hordozórakétákban, amelyekkel a Progressz teherűrhajókat, illetve az űrhajósokat szállító Szojuzokat bocsátják fel, a harmadik fokozat hajtóművei azonosak. Ezért most arról van szó, hogy a jelenleg az űrállomáshoz kapcsolt Szojuz TMA-22 űrhajó szeptember 22-re tervezett visszatérését elhalasztják arra az időre, amíg a szakértők nem tisztázzák kielégítően, mi volt a probléma a hordozórakétával.

Az Interfax forrásai szerint azt is fontolóra vették, hogy elindítják a Progressz M-13M következő teherűrhajót, és csak akkor indulhat el a következő űrexpedíció, ha az rendben megérkezik.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg a 28. űrexpedíció tagjai dolgoznak: Andrej Boriszenko parancsnok, Alekszandr Szamokutyajev, és Szergej Volkov orosz, Ronald Garan és Michael Fossum amerikai és Furukava Szatosi japán fedélzeti mérnökök.

Korábbi közlés szerint az űrhajósok tartalékai akár hónapokra is elegendők, mert a tervezéskor számítottak esetlegesen felmerülő problémákra. Ám az amerikai shuttleprogram nyári lezárása óta az orosz Progresszeknek - amelyekkel harminc éves szolgálatuk alatt eddig nem volt probléma -, nincs alternatívájuk. Ezért szakértők szerint az sem kizárt, hogy egy időre üresen kell hagyni az ISS-t.

A Progreszsz M-12M olyannyira lakatlan térségben zuhant le, hogy vasárnapig még nem találták meg a roncsait, noha az övezetet, ahol keresik, már többször kibővítették.

A Roszpotrebnadzor - az állami fogyasztóvédelmi felügyelet, amely Oroszországban egyben a tiszti főorvosi hivatalt is magában foglalja - már számos mérést végzett az érintett térségben, mert az űrhajó üzemanyaga erősen mérgező hatású, de egyelőre nem talált környezetszennyezésre utaló jeleket. Mivel az anyag igen gyorsan hat, és többnyire sok mérgezés történik egyszerre, tájékozódtak egy nagy térség összes kórházában, de sehol nem jelentkeztek páciensek mérgezési tünetekkel. Ezért az illetékesek szerint valószínűsíthető, hogy jelentősebb környezetszennyezés nem történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.