Felkiáltójelként ragyognak a csillagvárosok

Óriási "karambol" az űrben: két galaxis ütközött

Két fényes galaxis "karambolját" kapták lencsevégre - az összeolvadó csillagvárosok óriási felkiáltójelként ragyognak a NASA által közzétett felvételeken.

2011.08.15 20:13MTI

A képeken a 450 millió fényévnyire lévő VV 340 (Arp 320) katalógusjelű galaxispár látható. A felvétel felső részében lévő VV340 északi részével fordul a kép alsó csücskében lévő VV340 déli része felé.

A két spirálgalaxis évmilliók során olvad össze, pontosan aszerint a "forgatókönyv" szerint, mint ahogy a Tejútrendszer néhány milliárd év alatt egyesül az Andoméda-galaxissal - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
   
Mivel a VV 340 páros élénk infravörös fényben ragyog, az úgynevezett fényes infravörös galaxisokhoz sorolják.
   
A megfigyelések annak a fényes infravörös galaxisokat kutató programnak a keretében születtek, amely a Chandra röntgencsillagászati műhold, a Hubble-űrteleszkóp, az infravörös Spitzer-űrteleszkóp, az ulraibolya tartományban működő GALEX csillagászati műhold és földi telepítésű távcsövek adatait elemzi.

A kutatás segíthet a csillagászoknak megérteni, hogy a fényes infravörös galaxisok miért bocsátanak ki ilyen nagy mennyiségben infravörös sugarakat.
   
Ezek a galaxisok ugyanis néhány tucatszor, vagy akár több százszor nagyobb energiát bocsátanak ki, mint a "közönséges" csillagvárosok. Általában e galaxisok belsejében növekvő szupermasszív fekete lyukakkal, vagy rendkívül intenzív csillagképződéssel magyarázzák "energikusságukat".

A NASA szerint a VV 340 északi részének megfigyelése a Spitzer űrteleszkóp segítségével azt mutatja, hogy ott valóban növekszik egy szupermasszív fekete lyuk, ugyanakkor ez az infravörös sugárzásnak csak a kis töredékéért felelős.
   
A Hubble és a GALEX adatai ugyanis arról tanúskodnak, hogy az ibolyántúli sugárzás és a rövid hullámhosszú tartományú fény a VV 340 déli részéből származik, ami arra utal, hogy itt rendkívül intenzív csillagképződés folyik. A NASA arra mutat rá, hogy a VV 340 egy olyan összeolvadó galaxispáros, amely az "egyedfejlődés" különböző "életszakaszaiban" van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.