Rejtélyes pusztulás a bretagne-i partoknál

Döglenek a francia vaddisznók

Tömeges vaddisznópusztulást észleltek júliusban a bretagne-i partoknál: a hekatombát a vizsgálatok szerint zöld algák által kibocsátott mérgező gáz okozta.

2011.08.14 06:55MTI

A környezetvédők és tudósok követelésére Nathalie Kosciusco-Morizet francia környezetvédelmi miniszter a héten elrendelte azoknak a strandoknak a bezárását, ahol nem lehet naponta összegyűjteni a zöld algákat - közölte a Le Monde című francia napilap internetes kiadása.

Július eleje óta 36 vaddisznó és egy nutria pusztul el rejtélyes módon a saint-brieuci öbölnél. A tömeges elhullást a zöld algák bomlásakor keletkező kénhidrogén - vagy más néven hidrogén-szulfid - okozta a nyugat-franciaországi Cotes-d'Armor megyei prefektúra közleménye szerint.

A gyanú azután esett a zöld algákra, hogy egy nutria tüdejében kénhidrogént találtak, akárcsak hét korábban felboncolt vaddisznó közül hatnak a tüdejében.

Az állatokra Morieux község partvidékén, a Gouessant folyó torkolatánál bukkantak. A tetemeken nem látszottak sérülések, és a bakteriológiai vizsgálat eredménye is negatív volt.

Vizsgálat folyik annak megállapítására is, hogy kénhidrogén-kibocsátás okozta-e 2009-ben Thierry Morfoisse szemétszállító sofőr halálát, aki a tengerparton összegyűjtött algákat szállította annak idején.

A zöld algák természetes állapotban a tengerben élnek. A műtrágyákban lévő nitrátok hatására elszaporodhatnak bizonyos körülmények - alacsony vízszint, lassú vízmozgás, hőség és napsütés - közepette. Friss állapotban ártalmatlanok, de rothadás közben halálos mérgező gázt bocsátanak ki.

A jelenség nyolc bretagne-i öblöt érint. A hatóságok algamentesítési programot fogadtak el 2010-2014-re, amelynek a becsült költsége eléri a 134 millió eurót (36,7 milliárd forintot).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.