Huszonötezer éve hevert egy barlangban

Ősi ékszert találtak Spanyolországban

Huszonötezer éves ékszert, egy függőt találtak Spanyolország északi részében egy barlangban.

2011.08.15 20:29MTI

Az ősi ékszer körülbelül tízezer évvel idősebb, mint a hasonló tárgyak, amelyek az Ibériai-félszigeten, a Praileaitz barlangban kerültek elő.

A hosszúkás, 10 centiméteres, sima szürke kő felső részét átfúrták, nyilvánvalóan valamilyen zsineget vagy bőrszíjat fűztek rajta keresztül, hogy egykori tulajdonosa a nyakába akaszthassa.

A szakemberek szerint viszont a függő alsó része szerszámként szolgált, amellyel különböző kőeszközöket - nyílhegyeket vagy kaparókéseket javítgathattak - olvasható a Fox News honlapján.
   
Alvaro Arrizabalaga ásatásvezető régész közlése szerint a függő, amely igen jó állapotban maradt fenn, a cro-magnoni emberé volt.

"Huszonötezer évvel ezelőtt látogatták elődeink a barlangot, amely a nomád csoportok vadászati szállása volt.

Évente mintegy nyolcszor kerestek fel olyan helyeket, ahol specifikus élelemforrásra számíthattak" - magyarázta a régész.
   
A cro-magnoni ember (Homo sapiens fossilis) a felső paleolitikumban, Kr.e. 35 000 körül Európában megjelent archaikus embertípus. Hosszú agykoponya, széles, szögletes arc, tégla alakú szemüreg és erőteljes csontváz jellemezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.