A Hubble űrteleszkóp fedezte fel

Megvan a Pluto negyedik holdja!

Az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) bejelentette: a Pluto negyedik holdját fedezte fel a Hubble űrteleszkóp.

2011.07.21 11:52MTI

A Földtől 4,8 milliárd kilométerre, a Naprendszer peremén keringő Pluto (régebben Plútó) jeges törpebolygó: felszínét fagyott nitrogén borítja, amely napközelben felenged és vékony légkört alkot.
2006. augusztus 24-éig a Naprendszer kilencedik, legkisebb bolygójaként tartották számon.

Bolygóbesorolását a Plutónál nagyobb Eris törpebolygó felfedezése után veszítette el, amikor a Nemzetközi Csillagászati Unió új kritériumrendszert dolgozott ki a planéták meghatározására: ennek megfelelően az Eris és a Plutót a bolygóktól külön kategóriába helyezték.
   
A Hubble a törpebolygó esetleges gyűrűit kereste, helyette egy parányi, mindössze 13-34 kilométer átmérőjű holdra bukkant, amelyet ideiglenesen P4-es katalógusjellel láttak el el.
   
A P4 80-szor kisebb, mint a Pluto legnagyobb Holdja, a Charon, amelynek átmérője 1043 kilométer. A két további hold, a Nyx és a Hydra átmérője 32-113 kilométer között van.
   
"Fantasztikus, hogy a Hubble kamerái egy ilyen parányi objektumot képesek voltak meglesni ötmilliárd kilométer távolságból" - fogalmazott Mark Showalter, a NASA New Horizons (Új horizontok) elnevezésű projektjének a vezetője, amely 2015-ig veszi "górcső alá" a Plutót és holdjait.
   
A P4 a Nyx és a Hydra között helyezkedik el. A négy hold a feltételezések szerint akkor képződhetett, amikor a Naprendszer "hajnalán" a Pluto valamilyen más égitesttel ütközhetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.