Utolsó útjára indult az űrrepülőgép

Fellőtték az Atlantist

Elindították utolsó útjára az Atlantis amerikai űrrepülőgépet pénteken a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.

2011.07.08 19:07MTI

A visszaszámlálást az eredeti startidőpont előtt 31 másodperccel leállították, majd folytatták, így az űrsikló a tervezettnél két perccel később emelkedett a magasba, majd 42 másodperc elteltével belemerült az indítóhely fölötti felhőtakaróba.

A visszaszámlálási leállást műszaki hibával magyarázták, de azt gyorsan elhárították. Az indítás után nyolc perccel az Atlantis rendben Föld körüli pályára állt.    
   
Az Atlantis négy asztronautát, három férfit és egy nőt, rakterében pedig 3,7 tonnányi élelmiszert,  ellátmányt és tartalék alkatrészeket szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amelyen vasárnap köt ki. Az amerikai űrkutatási hivatalnak, a NASA-nak ez a 135. és egyben utolsó űrrepülőgép-missziója, amelyet 12 naposra terveztek.
    
Az indítás előtti napokban az űrközpont környékén kialakult viharos idő miatt kétségessé vált, hogy pénteken elindítják-e az Atlantist, de végül kiadták a startengedélyt, és ezt követte a műszaki rendellenesség, amely miatt azonban végül nem kellett elhalasztani a kilövést.
   
Az Atlantis először 1985 októberében járt a világűrben, és most 33. útjára indult. Visszatérését július 20-ára tervezik, ha az időjárási körülmények megfelelőek lesznek ehhez. A űrrepülőgép nyolc napon át lesz az űrállomáshoz kapcsolva.
   
A start hatalmas érdeklődés közepette történt. Az űrközpont környékén csaknem egymillió ember gyűlt össze, hogy nyomon kövesse az utolsó űrrepülőgép-indítást.
   
Az amerikai asztronauták várhatóan 2015-ig - amikorra elkészülhetnek az űrsiklók utódai - kizárólag az orosz Szojuz űrhajókon juthatnak el az ISS-re, és térhetnek vissza onnan. Az oroszok 51 millió dollárt kérnek egy-egy űrhajós utaztatásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.