Lebontják az Ó utcai fantomházat

Kilenc év után megkezdték a budapesti Ó utcai házomlás romjainak eltakarítását.
2003.05.26 07:28

Az 1994-ben egy emberéletet is követelő szerencsétlenség helyén magánbefektető épít új házat. A beruházónak azonban a szomszéd telekre is szüksége van, így két héten belül onnan is kiköltöznek a lakók. Van, aki a közel egy évtizednyi rettegés után nemcsak a Terézvárosból, de Budapestről is elmenekül. Országosan mintegy nyolcszázezer lakás érett meg a bontásra.

Eltakarítják az Ó utca 24. romjait, a markológépek még a napokban is pakolták a tömérdek sittet a teherautókra. A kilenc évvel ezelőtti tragédia helyszínén a megmaradt falakon még tisztán kivehetők az egykori szobák tapétamintái, a fürdőszobák csempéi is.
Pillanatok alatt omlott össze 1994 február 4-én az Ó utca 24.-ben álló háromemeletes ház. Három egymás fölötti lakás födémestül a pincébe zuhant, egy 43 éves asszony meghalt, ketten súlyosan megsérültek. A szomszédos ház sem bizalomgerjesztő látvány. Hamarosan ennek az épületnek is nekimennek a buldózerek. Az önkormányzat kiköltözteti a bérlőket, akik majd egy évtizedig éltek a romok mellett.

A VI. kerületi önkormányzat tizenöt lakóval már aláírta a négyzetméterenként 200 ezer forintról szóló kártalanítási megállapodást, két idős lakó pedig cserelakást kap. A kiköltöztetés 106 millió forintba kerül, míg a két telekért 160 millió forintot kap az önkormányzat a befektetőtől.

Verók István (MSZP) polgármester az előző vezetés által kötött előnytelen szerződéssel magyarázza, hogy ennyit kellett várni a romok eltakarítására. Az előző ciklus fideszes vezetése a befektetőre hárította a lakók elhelyezésének költségeit, ám a beruházó addig nem kapott banki hitelt, míg a tulajdonába nem kerül az ingatlan, ehhez viszont ki kellett volna költöztetni a lakókat.

Az új terézvárosi vezetés, egy másik banki hitelkonstrukcióra lelve, kilépett az ördögi körből. Korábban nem találtak vevőt az összeomlott ház telkére, csak a mellette lévő, 26-os számú házzal együtt jelentkezett rá befektető.

A korábbi fideszes polgármester, Farkas György kifogásolja, hogy az önkormányzat ugyanazzal a céggel üzletel, amelyik nem teljesítette a vállalt feltételeket. Farkas fel akarta bontani a szerződést, az új MSZP-s polgármester viszont ezt nem tette.

Veszélyes házak országszerte

Országosan mintegy nyolcszázezer lakást kellene lebontani. A számot lakásépítéssel foglalkozó rendezvényeken idézik a szakértők. A lakások egy része nagyon rossz műszaki állapotban van, a többi messze elmarad a kor igényeitől, gazdaságos korszerűsítésük pedig nem lehetséges.

A VI. kerület polgármestere szerint talán náluk van a legtöbb rossz állapotú ház, és több százmilliárd forintot el lehetne költeni városrehabilitációra. Ehhez képest a kerület évente mindössze kétszázmillió forint felújítási támogatást tud adni a társasházaknak. Az V., VI. és VII. kerület most közösen pályázik PHARE-támogatásra.

Megyünk innen a fenébe"

"Pest feketére fest, szegény nagyapám mondta mindig, hogy menjek haza. Hát most elmegyünk innen vidékre, elég volt a büdös városból" - mondja Anna néni, az Ó utca 26. legrégebbi lakója. Az idős asszony bizakodik, hogy abból a valamivel több mint ötmillió forintból, amit az önkormányzat fizet kártalanításként, tud majd vidéken házat venni magának. Anna néni már kilenc éve retteg otthonában. Kilenc esztendeje mozognak a falak a lakásban, aludni sem lehet nyugodtan.

Régi ház az Ó utcai, még 1894-ben épült. Kupleráj volt akkoriban - avat be Anna néni a helytörténet elfeledett fejezeteibe. Amióta '70-ben ideköltözött, mindig azt ígérte a tanács, majd az önkormányzat, hogy bontanak, de semmi sem történt. Csak a kockakövet cserélték sárga kőre az udvaron, az viszont csúszott, így lebetonozták az egészet. Ennyi.

"A héten aláírtuk a papírt, június 12-éig kell kiköltöznünk. Nem sajnálom, jó levegő lesz, madarak, kis kert, mi kell már egy öregasszonynak. Megyünk innen a fenébe..."



print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.