Polt tele zsebbel távozik

Igen kedvező feltételekkel hátrálhat ki a legfőbb ügyészi székből Polt Péter. Közben folynak a találgatások arról, hogy a sokat támadott Polt miért kapta meg ezt a lehetőséget a kormánykoalíciótól?
2006.02.13 16:01, Forrás: reggel.hu

Meglehetősen gáláns ajánlatot kapott Polt Péter legfőbb ügyész arra, hogy kihátráljon a vádhatóság vezetői posztjáról. Az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvényt a múlt év végén úgy módosította a parlament, hogy a legkedvezőbb feltételeket adja meg a három hónap múlva távozó Polt Péternek.

A legfőbb ügyésznek ekkor jár le a hatéves mandátuma, és ezek után "címzetes legfőbb ügyészségi főtanácsos" ranggal dolgozhat. De nem is akárhogy, ugyanis nagyjából megkapja ugyanazt a fizetést, amely legfőbb ügyészként járt neki. Így az 51 éves vádhatósági vezető gyakorlatilag nyugdíjba vonulásáig kiemelkedő díjazásban részesül. Jelenlegi fizetése bruttóban mintegy 1,3 milliót tesz ki.

Közben egyre többet foglalkoztatja a politikai életet, hogy az MSZP-SZDSZ által az elmúlt négy évben folyamatosan támadott Poltnak miért adta meg ezt a lehetőséget a koalíció. A jobboldali kötődéssel vádolt vádhatósági vezetőt - Polt 1994-ben a Fidesz képviselőjelöltje volt - több mint három éve igyekeztek lemondásra bírni, kínos helyzetekbe hozni azzal, hogy a neki címzett interpellációkat folyamatosan leszavazták.

Főként azt kifogásolták, hogy több döntéssel Polt egykori pártjának kedvezett az ügyészség, például akkor, amikor sorra szüntette meg a nyomozásokat a Fidesz kormányzása idején nagy port kavart ügyekben. Az utóbbi két hónapban viszont mintha megbarátkozott volna a koalíció Polt személyével. Kormánypárti képviselők cáfolták azt, hogy háttéralkut kötöttek volna Polt Péterrel azért, hogy ne gondolkozzon az újabb mandátumon.

Több forrásból lapunk viszont úgy értesült, hogy zajlottak egyeztetések a kérdésben. Információink szerint Polt Péterrel teniszező Szilvásy György, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke közvetíthetett az ügyben. Szilvásy ugyan elismerte, hogy többször teniszezett Polt Péterrel, ugyanakkor azt "spekulációnak" tartotta, hogy bármilyen közvetítést is elvállalt volna.

Ellenzéki képviselők viszont látnak "arra utaló jeleket", hogy "valami történhetett az ügyben". A honatyák szerint az MSZP vélhetően előre taktikázik, abban bízva, hogy megnyeri a választásokat. A "kényelmetlen kérdésben" senki nem vállalta névvel a nyilatkozatot, mindössze arra utalnak, hogy "furcsa" módon az utóbbi két hónapban sorra szűnnek meg az ügyészségi eljárások a kormánypártokat kényelmetlenül érintő esetekben.

Múlt héten például Baja Ferenc és Puch László MSZP-s honatyák ügyében szüntette meg a nyomozást a vádhatóság. A milliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila azt állította, hogy a két politikus több tízmillió forintot kapott azért, hogy segítsék őt a bűncselekmények elkövetésében. A közelmúltban pedig két, a miniszterelnököt érintő ügyben utasította el a feljelentéseket az ügyészség.

Polt távozására más jelekből is lehet következtetni. Értesüléseink szerint Sólyom László államfő megtalálta azokat a személyeket, akik közül jelölni fog a magas posztra. Ebben a körben továbbra is az egyik befutó lehet az államfő korábbi munkatársa, Kondorosi Ferenc, az igazságügyi tárca államtitka.

Úgy tudjuk, Sólyom az elmúlt hetekben többször is egyeztetett Kondorosival. Ezenkívül felmerült még egy, az ügyészségi szervezetben dolgozó személy neve is. A legfőbb ügyész utódlása körüli spekulációkat azonban felboríthatja az, ha a Fidesz nyeri meg a választásokat. Ekkor ugyanis az államfőnek olyan jelölttel célszerű előállni, akit a parlamenti többség is megszavaz.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Folytatódik a K and H ügy - Polt Péter a kibontatlan szálak felderítését ígéri Polt Péter Kulcsár kihallgatásáról: minden úgy van rendben, ahogy van 300 000 forintot ér Polt Péter vadásztrófeája? Polt Péter: Fokozott ügyészségi felügyelet Kulcsár felett

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.