Spanyolország-Hollandia 1-0

Viva Espana! Örömmámorban úszó spanyolok!

A spanyol válogatott nyerte a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot, miután a vasárnapi, johannesburgi döntőben hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a hollandokat.

2010.07.11 23:59MTI

Az Európa-bajnok spanyol gárda története első vb-címét ünnepelheti, egyúttal a második csapat, amely Európa-bajnokként tudott győzni a németek 1974-es diadala után. Európai együttes először győzött más kontinensen, Spanyolország pedig a nyolcadik ország, amely megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot. A hollandok 1974 és 1978 után a harmadik vb-fináléjukat bukták el, ami szintén egyedülálló.

Döntő:

Spanyolország-Hollandia 1-0 (0-0, 0-0, 0-0). Johannesburg, Futballváros, 84.890 néző.

Gólszerző: Iniesta (116.).

Piros lap: Heitinga (109.)

Andres INIESTA ünnepli győztes gólját - Fotó: MTI

A világbajnokság végső sorrendje

A XIX. labdarúgó-világbajnokság végeredménye:

1. Spanyolország,
2. Hollandia,
3. Németország,
4. Uruguay,
5. Argentína,
6. Brazília,
7. Ghána,
8. Paraguay,
9. Japán,
10. Chile,
11. Portugália,
12. Egyesült Államok,
13. Anglia,
14. Mexikó,
15. Koreai Köztársaság,
16. Szlovákia,
17. Elefántcsontpart,
18. Szlovénia,
19. Svájc,
20. Dél-afrikai Köztársaság,
21. Ausztrália,
22. Új-Zéland,
23. Szerbia,
24. Dánia,
25. Görögország,
26. Olaszország,
27. Nigéria,
28. Algéria,
29. Franciaország,
30. Honduras,
31. Kamerun,
32. Koreai NDK.

Heitinga az ötödik döntőbeli kiállított játékos

A holland John Heitinga a labdarúgó-világbajnoki döntők történetének ötödik kiállított játékosa. A játékos a spanyolok elleni finálé hosszabbításában, a 109. percben kapott piros lapot, miután megkapta második figyelmeztetését. Ezt megelőzően az 1990-es döntőben az argentin Pedro Monzon és Gustavo Dezotti, az 1998-as fináléban a francia Marcel Desailly, 2006-ban pedig a szintén francia Zinedine Zidane jutott a kiállítás sorsára.

John HEITINGA piros lapja - Fotó: MTI

Thomas Mülleré az Aranycipő

A német Thomas Mülleré a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság Aranycipője. A Bayern München 20 éves támadója öt gólt szerzett a tornán, s azzal került hasonlóan öt találatig jutott riválisai - az uruguayi Diego Forlán, a holland Wesley Sneijder és a spanyol David Villa - elé, hogy három gólpasszt is adott.

Diego Forláné az Aranylabda

Az uruguayi Diego Forlán lett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság legjobb játékosa, így ő érdemelte ki a torna Aranylabdáját.

Az Atlético Madrid 31 éves csatára holtversenyben a góllövőlista élén végzett öt góllal, így elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Uruguay 1970 után ismét negyedik helyen zárt.

Forlán a szavazatok 23,4 százalékát kapta, mögötte az egyaránt társgólkirály holland Wesley Sneijder lett a második a voksok 21,8 százalékával, a spanyol David Villa pedig a harmadik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.