A FIFA-ra is dühösek a tüntetők

Kétarcú világbajnokság Dél-Afrikában

A dél-afrikai tüntetők nemcsak a kormányra, hanem a FIFA-ra is dühösek. A nemzetközi szövetség rekord bevételre tesz szert az első afrikai világbajnokságból.

2010.06.19 09:47MR1- Kossuth

Miközben a stadionokban a világ legjobb labdarúgó csapatai csaptak össze, Sowetóban pedig az apartheid elleni felkelés 34. évfordulóját ünnepelték, több ezer dél-afrikai vonult az utcára, hogy a világbajnokság hatalmas kiadásai, és a biztonsági személyzet kirúgása ellen tüntessen. Durbanben háromezer ember tüntetett a FIFA és a dél-afrikai kormány ellen.

A megmozdulások a mérkőzések lebonyolításában is komoly gondot okoztak a szervezőknek, akik így rendőrökkel próbálták meg helyettesíteni a kirúgott vagy éppen sztrájkoló biztonságiakat.

Dél-Afrika a vb házigazdájaként nem volt könnyű helyzetben, a kormányt többször is az a vád érte, hogy több millió dollárt költ a stadionok építésére, miközben a lakosság negyven százaléka napi kevesebb, mint két dollárból él. A tüntetők azonban nemcsak a kormányra, hanem a FIFA-ra is dühösek, különösen azért, mert a nemzetközi szövetség rekord bevételre tesz szert az első afrikai világbajnokságból.

A FIFA egyébként a sima lebonyolítás érdekében megkövetelte a dél-afrikai kormánytól, hogy 33 milliárd randot (4,3 milliárd dollárt) költsön a vb-előkészületekre. Több dél-afrikai lap is felhívja a figyelmet arra, hogy miközben a világbajnokság dicséretes példája annak, hogy milyen utat tett meg Dél-Afrika, nem szabad megfeledkezni azokról a problémákról, amelyek még mindig megoldatlanok az országban.

A FIFA mindenképpen jól jár

A nemzetközi szervezet szóvivője, Nicolas Maingot egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a becslések szerint a FIFA-nak 3,2 milliárd dolláros bevétele lesz a dél-afrikai világbajnokságból. A szóvivő hozzátette: az összeg 75 százalékát a labdarúgás fejlesztésére fordítják. A dél-afrikai lapok korábban arról cikkeztek, hogy az ország kormánya több adókedvezményt is megítélt a FIFA-nak, ezzel viszont Dél-Afrika több millió randos bevételtől esik el.

A dél-afrikai kormány által biztosított garanciák között vannak a média-, a marketing- és a szellemi tulajdon jogok, a FIFA-t ráadásul nem lehet perelni a torna megrendezéséből adódó követelésekért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.