Sport

Légfegyveres Eb - Aranyérmet nyert a magyar női pisztolyos csapat

Ismét aranyérmet nyert a Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam, Major Veronika összeállítású magyar trió a női pisztolyosok csapatversenyében a győri légfegyveres Európa-bajnokságon.

2024.03.02 17:53MTI

A hazai hármas egyértelmű esélyesként kezdte meg a napot, azok után, hogy a tavalyi világbajnokságon második lett a kínaiak mögött, csütörtökön pedig a hagyományos - az egyéni alapversenyen elért eredmények alapján számított - csapatversenyben diadalmaskodott a győri 10 méteres kontinensviadalon.

A nem hagyományos csapatverseny a pisztolyosoknál éppen úgy zajlott, mint korábban a férfi puskásoknál. Azaz négy szakaszból állt, kezdve a rangsoroló résszel. Ebben összesen kilenc trió lépett lőállásba és minden pisztolyosnak 20 lövést kellett leadnia.

A magyaroknál mindenki jól lőtt, Major Veronika pedig kiemelkedően (196 kör), így 577 körrel végeztek és óriási, nyolckörös előnnyel zártak az élen.

A negyeddöntőben a legjobb nyolc csapat volt érdekelt és Majorék kicsit visszafogottabban lőttek, mint korábban, de az 567 kör is elég volt számukra a kényelmes elődöntőbe jutáshoz.

A négy között már az volt a tét, hogy az újabb 20-20 lövés után melyik együttesek csaphatnak össze az arany- és melyek a bronzéremért. A negyeddöntőben ukrán, magyar volt az első kettő sorrendje és ez az elődöntőben sem változott. Fábiánék, illetve az olimpiai és többszörös világ- és Európa-bajnok Olena Koszteviccsel felálló ukránok egyaránt 572 kört lőttek és ezzel készülhettek az aranycsatára.

Az éremmeccs már pontokért ment, minden sorozat után a jobbik trió két pontot kapott, döntetlen esetén pedig egy-egy pont járt a feleknek.

A döntő aztán rémálomszerűen kezdődött Fábián Sáráéknak, akik nem lőttek rosszul, mégis sorra veszítették el a sorozatokat és az ukrán csapat 10-0-ra ellépett. Szinte kilátástalannak tűnt ekkor a hazaiak helyzete, a folytatásban azonban mindhárman javítottak és többnyire tízeseket lőttek, így lépésről lépésre dolgozták le hátrányukat, majd 10-10-nél egyenlítettek. A magyar nézők komoly hangulatot varázsoltak a döntős pályára, az izgalmak pedig tovább fokozódtak amikor a 11. sorozatban döntetlenre végeztek a felek.

A 11-11-es részeredmény után újabb fordulat következett, Kosztevicsék feljavultak és 15-11-re elhúztak, ezzel pedig egyetlen pontra kerültek a diadaltól.

Kép: Krizsán Csaba/MTI

Major Veronikáék azonban nem adták fel, remek lövésekkel megnyerték a következő két sorozatot, majd a mindent eldöntő körben is erősebbet lőttek az ukránoknál, amivel második aranyérmüket is megnyerték a győri Európa-bajnokságon.

Major Veronika a verseny után úgy nyilatkozott, már reggel úgy ébredt, hogy győzni fognak.

"Bebizonyítottuk azt, hogy mi vagyunk a kontinens legjobb női pisztolyos csapata 10 méteren. Az aranymérkőzésen 0-10 után összeszedtük magunkat, és nagyon koncentráltunk, hogy meg tudjuk fordítani az ukránok elleni mérkőzést. A közönség is nagyon sokat segített. Az egyéni versenyszám után volt bennem felelősség is a többiek iránt, szerettem volna húzni a csapat szekerét" - mondta a keszthelyiek klasszisa.

Az egyéni versenyben csütörtökön ötödik Jákó Miriam úgy érezte, Győrik Csaba edző időkérése lendítette át őket a holtponton.

"Nagyon sokat segített az, hogy Győrik Csaba edző 0-6 után időt kért az aranymérkőzésen, bejött hozzánk és pár biztató szóval igyekezett hitet adni nekünk. Nem volt egyszerű 0-10 után fordítani, de mindhárman stabilak voltunk mentálisan" - jegyezte meg a 20 éves pisztolyos. - "Ez a jövőre nézve is nagyon biztató, hogy képesek vagyunk szinte lehetetlennek tűnő helyzetből is nyerni. A végére egy izgalmas show-t csináltunk magunknak és a közönségnek is."

A tavalyi világbajnokságban egyéniben negyedik és olimpiai kvótás Fábián Sára Ráhel szerint a hit volt a legfontosabb a finálé során.

"Nagyon örülök, hogy duplán bebizonyítottuk azt, amit már tudtunk, hogy mi vagyunk Európa legjobb pisztolyos csapata. Az aranyérem kulcsa a hit volt, hogy a végletekig bíztunk egymásban. Már az alapverseny során is érződött, hogy hiszünk magunkban" - mondta a 22 éves sportoló. - "Az aranymérkőzésen volt egy kis megingás, de tudtuk, hogy még innen is képesek vagyunk fordítani. A közönség nekem óriási motivációt jelentett. Az, hogy ennyien itt voltak, ilyen mértékű szurkolást kaptunk egy-egy pont után. Mindig jólesik a versenyzőknek, ha támogatják őket."

Ez volt a magyar felnőtt csapat ötödik érme az Európa-bajnokságon. Szombaton korábban harmadik lett a Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású puskás csapat, előtte pénteken Péni egyéniben, a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter puskás trió pedig a hagyományos csapatversenyben lett második, csütörtökön pedig a női pisztolyosok nyertek a hagyományos csapatversenyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.