Kínos

Nem engedték be Amerikába Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőle a vízumot.

2023.09.13 13:49ma.hu

Meghiúsult a Nemzeti Sport főszerkesztőjének amerikai sportdiplomáciai útja - írja az Index. Szöllősi György a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitotta volna meg a jubileumi 25. Árpád-kupát. Erre azonban nem lesz lehetősége, mivel az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, a külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére megtagadta a vízumot.

"A chicagói magyar közösség meghívására vettem volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az immár 25., jubileumi Árpád-kupán, amelyet a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitottam volna meg" - írja a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében a főszerkesztő.

A belépés megtagadását azért tartja érthetetlennek - tette hozzá -, mert "Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagyköveteként" utazott volna.

"Nem a személyes sérelem fáj - bár eléggé mellbevágó, hogy persona non grata lettem az USA-ban és fontos lett volna a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal -, hanem az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságírócsaládot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről. Amely, úgy látszik, tőlem, a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát, miközben a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő döntést hoz egy szövetségesének a polgárával, diplomatájával szemben" - írja a Nemzeti Sport főszerkesztője.

Az Egyesült Államok Magyarországi Vízuminformációs Szolgálata szerint azoknak a diplomatáknak és külföldi kormányzati hivatalnokoknek is A-1 vagy A-2 vízumot kell igényelniük, akik azért utaznak az Egyesült Államokba, hogy hivatali kötelességeiknek és feladataiknak tegyenek eleget. Ezt a magyar külügyön keresztül kell igényelni az USA nagykövetségénél.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felháborodott a beutazás megtagadása miatt, míg a Magyar Nemzet David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének azon döntését sejti az ügy mögött, amely augusztus elejétől szigorítja magyar állampolgárok amerikai beutazását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.