Hegymászás

Nyolcan haltak meg eddig a Mount Everesten a tavaszi szezonban

Az idei szezonban megnőtt a fagyási sérülések és a magassági betegség okozta esetek száma.

2023.05.19 07:21MTI

Egy indiai és egy kínai hegymászó is meghalt csütörtökön a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten, a tavaszi szezonban így már nyolcan vesztették életüket - közölték a nepáli hatóságok csütörtökön.

A kínai hegymászó a 8000 méter feletti úgynevezett halálzónában halt meg csütörtök délután, az indiai hegymászót - egy 59 éves nőt - pedig az alaptáborból szállították át a luklai kórházba, ahol csütörtökön reggel elhunyt - közölte Bigyan Koirala, a nepáli turisztikai osztály illetékese.A hegymászók halálának pontos oka egyelőre ismeretlen.

Az idei szezonban eddig nyolc ember, köztük négy serpa vesztette életét a Csomolungma megmászása közben. Szerdán egy moldovai hegymászó, kedden egy serpa, a szezon elején pedig egy amerikai mászó és három serpa halt meg.

Az alaptáborban tartózkodó források elmondása szerint az idei szezonban megnőtt a fagyási sérülések és a magassági betegség okozta esetek száma.

Egy névtelenséget kérő forrás azt mondta a dpa-nak, hogy még soha látott annyi mentési bevetést, mint ebben a szezonban, csak csütörtökön 25 helikopteres mentést hajtottak végre.

A hatóságok becslése szerint csütörtök estig 350-en juthattak fel a csúcsra a mostani szezonban, a kiadott mászóengedélyek száma 478.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.