Hoki

U16: Magyarország utánpótlása felkerült a nemzetközi jégkorong térképére

Veretlenül zárt serdülő válogatottunk Kamloopsban, miután hazai idő szerint vasárnap éjszaka 5-1-re győzött Vancouver korosztályos csapata ellen a döntőben.

2016.01.04 07:59ma.hu

Az aranyéremnél talán csak a megszerzett tapasztalatok értékesebbek, azokból meg nincs hiány.

Kamloops International Bantam Ice Hockey Tournament – döntő:
Magyarország U16 – Vancouver A1 T-Birds: 5-1

Tovább váltogatta kapusait Szuchánszki Dávid kapusedző, ezúttal Márkus Levente védhette Magyarország portáját - írja az icehockey.hu.

Dávid ugyanakkor elmondta, mindhárom tornán szereplő kapusával maximálisan elégedett, ahogy az egész csapat teljesítményével, hiszen nem kis dolog az, hogy a torna során összesítésben kettő alatt tudták tartani a meccsenkénti gólok számát, majd hozzátette: „az eredményesség mellett azt is figyelem, hogy mennyire alkalmazzák azt, amit a szezonban hónapról hónapra felépítve átadtunk nekik és elmondhatom, hogy nagyon pozitív a kép. Igazán jól dolgoznak a gyerekek, nem láttuk még őket ennyire jól és fegyelmezetten játszani, bár tudtuk, hogy képesek ilyen teljesítményre. A sok új dolog viszont, ami itt történt velük érkezésünk óta rengeteget hozzátesz a személyiségükhöz és kétségtelen, hogy motivációból nincs hiány.”

Nagy András szövetségi edző is arról számolt be, hogy a játékosokat ért impulzusok, hogy átélhetik azt a kanadai hokikultúrát, amiről eddig csak hírből hallottak, de jó eséllyel el sem tudtak képzelni, hogy nap, mint nap látják a scoutokat maguk körül és első kézből informálódnak arról, milyen szempontok szerint figyelik őket, nagy hatással van mindenkire. „Aki eddig esetleg egyénieskedett, az is beállt a sorba és a csapatért kezdett játszani. Nem is feltétlenül játékbeli javulást kell elképzelni, mert az időzítés jól jött ki, most elértek arra a pontra a szezonban, amikor minden begyakorolt játékelem már jól megy, de jobban működünk csapatként. Ott van valahol a fejekben az, hogy figyelik őket, emiatt az első perctől az utolsóig 110%-on pörögnek. Nincs üresjárat” – mondta Nagy András.

icehockey.hu

Kétségkívül történelmi eseménynek számít az, hogy Magyarország serdülő válogatottja győzni tudott egy ilyen rangos tornán, amely kiemelt célpontja a nagy észak-amerikai junior ligák játékos megfigyelőinek, de az itt megszerzett tapasztalatok, élmények és emlékek sokkal távolabbra mutatnak és többet érnek, mint az óriási kupa, amit átvehetett a csapat.

"A tornától idén távol maradt néhány kanadai jégkorong akadémia együttese, akik egy házi versenyen vettek részt ugyanebben az időben, ami azt eredményezte, hogy többet van nálunk a korong a meccseken, mint esetleg lenne, ha ezek a csapatok itt lennének" - elemzett Virág Csaba, a keret egyik edzője. "Azáltal, hogy meccsenként nagyjából negyven percen át nálunk van a pakk jobban kijönnek az egyéni képességek is, így tisztább képet kapnak játékosainkról a scoutok. Közülük többen megkeresték a csapatot a torna során, beszélgettek a játékosainkkal és a stábbal. Egyértelműen pozitív visszajelzést kaptunk tőlük, csodálkoztak, hogy Magyarországon ilyen hokisok vannak, hiszen a mi nemzeti bajnokságunk már csak földrajzilag is olyan messze van tőlük, hogy egyáltalán nincs, ahogy a látókörükbe kerüljenek a játékosaink."

Hacsak így nem, hiszen most már egyértelműen érdeklődnek a magyar jégkorong iránt, és ha bárhol ezután meglátják a magyar zászlót egy játékos neve mellett a Scouting System-ben, tudni fogják, érdemes elolvasni a mellé írt jegyzeteket is. Kijelenthetjük tehát, hogy a tornagyőzelem mellett már a részvételnek és ez a huszonkét játékos kiváló teljesítményének köszönhetően utánpótlásunk jó eséllyel felkerült a nemzetközi jégkorong térképére. Ezáltal pedig nemcsak ennek a huszonkét srácnak jelent óriási dolgot ez a tíz nap, hanem Magyarország teljes jégkorongjának.

A KERET

Kapusok (3): Gönczi Lajos, Márkus Levente, Sági Máté Péter Hátvédek (8): Blazsej Krisztián, Druja Benjámin, Egyedi Zsolt, Falus Ádám Nándor, Horváth Mátyás Előd, Pokornyi Dávid, Seregély Máté, Szécsi Patrik Balázs Csatárok (11): Almási Márk, Dézsi Bence, Horváth László, Kemény Patrik, Kovács Sebestyén, Páterka Bence, Rácz Kristóf, Révész Marcell, Sábián Balázs, Tóth András Máté, Vértes Nátán

Szakmai stáb:
Vezetőedző: Glen Williamson
Edzők: Virág Csaba, Nagy András
Kapusedző: Szuchánszki Dávid
Csapatvezető: Mercz Orsolya

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.