Hegymászók

K2-expedíció - A hármas táborba tart Varga Csaba és Suhajda Szilárd

Elindult az utolsó akklimatizációs mászásra, a 7400-7500 méteren található 3-as táborba a magyar K2-expedíció mászópárosa, Varga Csaba és Suhajda Szilárd.

2015.07.14 17:18MTI

A 3-as táborban a tervek szerint egy-két éjszakát töltenek el. Várhatóan a hétvégén térnek vissza a megközelítőleg 5 ezer méter magasan lévő alaptáborba, ahonnak a pihenés után - jó idő esetén - a csúcs megközelítése és a csúcstámadás következik július 25. és 30. között - mondta el Varga Csaba a Duna televíziós csatorna Hazajáró című műsorának.

Hozzátette: a K2 egy nehéz hegy, amelynek megmászása tovább tart a Broad Peak vagy a Gasherbrum II. meghódításánál, s bár felkészültek rá, fizikailag és pszichikailag is megviseli őket. Rámutatott, hogy körülbelül most vannak az expedíció közepén, hiszen július 1-jén érték el az alaptábort és augusztus elején indulnak vissza Magyarországra.

"Minden megteszünk annak érdekében, hogy megmásszuk a hegyet és lejöjjünk élve. Semmit sem kockáztatunk, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy feljussunk a csúcsra" - hangsúlyozta Varga Csaba.

A világ második legmagasabb hegycsúcsát, a Pakisztán területén található 8611 méter magas K2-t a nagyváradi Varga Csaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül készülnek meghódítani. A csúcstámadás nyolcezer méterről, a negyedik táborból indul majd, a hegymászók az Abruzzi-sarkantyún keresztül próbálnak majd feljutni a Karakorumban található csúcsra, amelyet magyar mászónak még nem sikerült meghódítania.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.