Kékszalag

Több tízezer látogatót várnak Balatonfüredre

A szervezők szerint több tízezer látogatót vonzanak Balatonfüredre a 47. Kékszalag Árkád Nagydíj és eseményei, melyek között idén először rendezik meg az Ultra Cup gyorsasági versenyt.

2015.06.23 05:30MTI

>"Városunk adottságainak és vendégszerető polgárainak köszönhetően egyre több látványos országos és nemzetközi rangú sport- és kulturális eseménynek ad otthont, s külön öröm számunkra, hogy ezek sorában tudhatjuk Európa legnépesebb és leghosszabb távú tókerülő vitorlásversenyét is" - mondta a hétfői balatonfüredi sajtótájékoztatón Bóka István polgármester.

A Kékszalaghoz kapcsolódóan Balatonfüred és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) számos programmal várja a látogatókat. Ezek sorából kiemelkedik az Audi Ultra Cup sebességi verseny, amelyet első ízben rendeznek meg jövő pénteken. A rövid pályán rendezett, látványos regattán a Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek közvetlenül a balatonfüredi Tagore sétány előtt, így mindenki megcsodálhatja majd őket.

A nézők számára látványos bemutatónak ígérkezik az éjszakai vitorlásverseny, amelyen a magyar vitorlássport legjobbjai mérik össze tudásukat néhány méterre a nézőktől, egy reflektorokkal megvilágított pályán. Napközben a vitorlásiskolák is bemutatkoznak, és a sétány mentén vitorlás hajómodellek versenyét is meg lehet majd tekinteni.

A Kékszalag éjszakáján este tíz óráig nyitva lesznek a múzeumok, s aki kék ruhában megy, az még ajándékokra is számíthat. A verseny ideje alatt a városban nemzetközi gitárfesztivált tartanak, s a szomjazókat a VinCe Balaton borfesztiválra is várják, amelyhez ingyenes koncertek is csatlakoznak. Az események sorát a szombat esti díjkiosztó és egy utcabál zárja majd.

A szervezők mintegy hatszáz hajót várnak a tavaly óta nyílt Kékszalagra, ami azt jelenti, hogy nagyjából háromezer vitorlázó teszi majd meg a légvonalban 150-160 kilométeres távot.

"A Kékszalag a magyar vitorlázás legnagyobb ünnepe, amelyen a hagyományok és a legmodernebb technológia harmóniában élnek együtt - mondta köszöntőjében Kollár Lajos, a rendező MVSZ elnöke. - Miközben tradíció, hogy a versenyt 1934-es első kiírása óta mindig a holdtöltéhez legközelebb eső júliusi héten tartják, addig a legmodernebb technológiát a karbonszálas erősítésű anyagból készült, helyenként akár harminc csomós (közel 60 kilométer/óra) sebességre is képes vitorlások képviselik."

A verseny előtti hétvége szombatján, azaz most szombaton kerül sor a "bemelegítő" regattának is tekinthető GeneralCom Fehér Szalag - Classic Round versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére fognak használni. Az Izsák Szabolcs emlékére 18. alkalommal sorra kerülő regattán külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint száz éves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

Facebook Dávid Ákos fotója

Vasárnap a Kékszalagot megelőző utolsó felkészülési versenyként rendezik meg a hagyományos Horváth Boldizsár emlékverseny - Groupama-Garancia Nagydíjat.

A Kékszalaghoz kapcsolódó rendezvények sorában a hétvégi versenyeket a Kékpántlika ifjúsági verseny követi majd, jövő szerdán. Ezzel egy időben a keleti medencében rendezik meg a 2szalag nevű versenyt azon kéttestű hajók (katamaránok) számára, amelyek méretük miatt nem indulhatnak a Kékszalagon.

A Kékszalag rajtja jövő csütörtökön 9 órakor lesz, amikor a Balatonfüred és Zamárdi közötti mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak majd fel a résztvevők. A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely tavaly 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred-Balatonkenese-Keszthely-Balatonfüred távot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.