Etnikai és vallási feszültségek

Veszélybe sodorhatják a 2014-es szocsi olimpiát?

A terrorizmus kérdése az idei londoni nyári olimpiai játékokon és a 2014-es téli olimpián, a földközi-tengeri Szocsiban is fontos kérdés lesz, utóbbi esemény megrendezését veszélybe sodorhatják a térség etnikai és vallási feszültségei - írta a washingtoni Jamestown Alapítvány friss elemzésében.

2012.05.18 07:54MTI

Egy közelmúltbeli moszkvai bejelentés szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) leleplezte, hogy a Kaukázusi Emirátus nevű észak-kaukázusi terrorszervezet merényletet akart elkövetni a 2014-es olimpia idején - olvasható az agytröszt hírlevelében.

Az Eurasia Daily Monitor emlékeztet: az orosz és abház biztonsági szolgálat fegyvereket - közöttük könnyűfegyvereket, aknákat, gránátokat, páncéltörő és föld-levegő rakétákat, tíz kilogramm TNT robbanóanyagot és lángszórókat - foglalt le, és őrizetbe vette a csoport három tagját. Nemzetközi szakértők ezen bizonyítékok alapján figyelmeztetnek, hogy az olimpiai játékok könnyen terrorcselekmények célpontjává válhatnak.

A Jamestown Alapítvány rámutat: a titkos fegyverraktár, főként egy olyan, amelyben nem elsősorban terroristák által használt fegyverek találhatók, nem elegendő bizonyíték az összeesküvésre. Sok fegyverraktár még a kilencvenes évek polgárháborújából maradt fenn, amelynek eredményeképpen Abházia kivált Grúziából. A merénylettervről szóló bejelentés - május 10. - időpontja is kétséget ébreszt, ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatása után és egy nappal azelőtt tették közzé, hogy találkozott Szocsiban Alekszandr Ankvab abház államfővel. Hasonló volt a Putyin elleni ukrajnai merényletkísérletről szóló hír közzétételének időzítése is, arról a márciusi elnökválasztás előtt számoltak be. A szerző, Richard Arnold nem zárja ki, hogy a fegyverraktár felfedezésének bejelentése inkább orosz belpolitikai célokat szolgál, de rámutat, valós a terrorveszély, amely megzavarhatja a 2014-es téli olimpiai játékok lebonyolítását.

A szerző a veszélyek között az első helyen az észak-kaukázusi radikális iszlamistákat említi. Egyes politikai elemzők feltétezik, hogy a Kaukázusi Emirátus nevű csecsen terrorszervezet kapcsolatban áll az al-Kaidával, és vezetőjük, Doku Umarov a globális szent háború színterévé nyilvánította az Észak-Kaukázust. A szakadár fegyveresek által elkövetett merényletek napjainkban szinte mindennaposak az Észak-Kaukázusban, főként Csecsenföldön, Dagesztánban és Ingusföldön.

Szocsi ráadásul mindössze 14 kilométernyire fekszik a szakadár Abházia határától, ahol jelentős a feszültség. Oroszország azzal vádolta meg Grúziát, hogy különleges szolgálatai kapcsolatban állnak iszlamista csoportokkal. A grúz belügyminisztérium ezt képtelenségnek nevezte. Grúzia és Oroszország között mindenesetre nagyon feszült a viszony, és várhatóan így marad az olimpia idején is.

Az orosz neonácik és kozák félkatonai szervezetek igen aktívak az Észak-Kaukázus, a Krasznodari terület és Sztavropol oroszok lakta részein. Sztavropolban 2007-ben pogromok voltak őslakos kaukázusiak ellen, nemrégiben rasszista gyilkosságot követtek el a Doni-Rosztovban. Az egész térség idegengyűlölő, rasszista és nacionalista csoportok agresszív fellépésétől hangos. Ha az olimpia idején radikális iszlamisták vagy etnikai szakadárok támadásokat hajtanak végre, az a rasszisták megtorlását válthatja ki.

Ezek a veszélyek nem csupán a 2014-es olimpiára, hanem a 2018-as labdarúgó világbajnokságra is érvényesek. A mérkőzéseket Oroszország európai részén fogják játszani, fogadó városként Moszkva, Szentpétervár, Rosztov, Krasznodar, Szocsi, Volgográd, Jekatyerinburg, Szamara, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Jaroszlavl és Kalinyingrád pályázott. Közülük négy város az Észak-Kaukázusban található. A vb-döntő a legnézettebb televíziós sportesemény, meglepő lenne, ha a terroristák nem használnák ki az alkalmat, hogy felhívják ügyükre a figyelmet. Tekintve, hogy Európa-szerte a futballt rasszista megnyilvánulások kísérik, és számos nem európai szurkoló lesz jelen az eseményen, a neonáci bandák vélhetően 2018-ban nagyobb veszélyt fognak jelenteni, mint a 2014-es olimpia idején. Oroszországnak nagy körültekintéssel kell eljárnia a két nemzetközi sportesemény lebonyolításákor - jegyezte meg a Jamestown Alapítvány elemzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.