Kemény évük volt

Barcelona: tényleg itt a vége?

Nem nehezen jósolható a forgatókönyv: azt követően, hogy az FC Barcelona a korábbi években világverő csapata négy nap alatt elbukta a BL-döntőt és a bajnokságot, minden létező szakértő a gránátvörös-kékek alkonyáról kezd el beszélni, holott ez csapat még sok-sok évig meghatározója lesz a világfutballnak. Hacsak Guardiola esetleges távozásával nem dől össze minden - az ugyanakkor biztos, hogy ezeket a játékosokat nem fogják egyetlen, csupán kicsivel sikertelenebb év után szélnek ereszteni.

2012.04.25 17:01sabater - ma.hu

A Barcelona az elmúlt években lényegében mindent megnyert, amit klubcsapat magáénak tudhat: egymást követő három alkalommal lett bajnok Spanyolországban a katalán együttes, 2009-ben kupát, a 2008-09-es, illetve a 2010-2011-es szezonban pedig a Bajnokok Ligáját is elhódították, hogy egyéb sikerekről (katalán kupa, klubvébé) ne is beszéljünk. Nem túlzás azt mondani, hogy a Barca forradalmasította a XXI. század labdarúgását: visszahozta a támadófoci becsületét, a csapat játékát pedig öröm nézni. A katalán klub megugró népszerűsége is ennek köszönhető: elég csak megnézni, milyen játékkal lehet legyőzni a Barcelonát a Bajnokok Ligájában, és máris fölöslegesnek tűnik a kérdés, hogy egy Internazionale, egy Chelsea vagy egy Barcelona játéka ejti-e rabul a semleges nézők szívét.

Az, hogy a Barcelona 2012-ben csak egy kupát nyerhet, nem jelent sokat azon kívül, hogy megtört a katalánok hegemóniája a futballban. Ettől a Barca nem lett rosszabb csapat: Mourinho minden viselkedésbéli problémájával együtt pedig bizonyította, hogy valóban zseniális edző. Azonban jövőre ugyanolyan nyitott lesz a verseny a bajnokságban és a BL-ben is. A Barca ugyanis nem öregedő sztárok gyülekezete. Az alapcsapatból csupán a 34 éves Puyolnak és a 32 éves Xavinak kell aggódnia a jövőjén, bár utóbbi egy-két évig még lazán elfocizhat ezen a színvonalon. A többiek, élükön Lionel Messivel, többségében még a huszonötödik életévüket sem töltötték be: Piqué, Messi, Alexis, Fabregas, Busquets, Tello, Thiago, Pedro és Cuenca még akár tíz évig is együtt focizhatnak, de nem számít különösebben idősnek Daniel Alves vagy Iniesta sem. Márpedig az igen valószínűtlennek tűnik, hogy a Barcelona önsorsrontó módon szélnek eresztené legkiválóbb játékosait, de ha egy-kettő el is igazolna (miért tenné?), akkor is van helyettük pótlás a La Masiában.

A Barcelona legnagyobb előnye a támadófociba vetett hit visszaadása mellett egyértelműen az utánpótlás-képzés. A fent említett intézményből ugyanis nagyszerű játékosok, fiatal koruk ellenére is igazi futball-egyéniségek kerültek ki, akiknek még igazából idejük sem volt megmutatni, igazából mire képesek. És a nagycsapatban már bemutatkozott fiatalok mögött a Barcelona B-ben már sorban áll a legújabb extratehetség-generáció Deulofleu-tól a kameruni Doungou-n át Jonathan dos Santosig. A Barcelonát tehát félteni lehet, de leírni még legalább egy évtizedig nem szabad, legalábbis abban az esetben, ha a klub nem megy váratlanul csődbe, amire egyébként nincsen komoly esély.

A Barcát egy veszély azonban valóban fenyegeti: ez pedig Guardiola esetleges távozása. A fiatal sikeredző évről-évre borzolja a szurkolók kedélyeit azzal, hogy nem hajlandó több éves szerződést aláírni, ezért szinte havonta merül fel olyan pletyka a sajtóban, miszerint Pep csillagászati összegekért Angliába vagy Olaszországba szerződne. Persze meglehetősen valószínűtlen, hogy a volt barcelonai csapatkapitány éppen egy sikertelenebb szezon után hagyná ott a gránátvörös-kékeket. Az azonban valódi kérdés, mire mennének az egyébként zseniális Barcelona-játékosok mesterük nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.