Párizs 2024

Nem lesznek orosz súlyemelők a jövő nyári olimpián

Nem feleltek meg a kvalifikációs feltételeknek, ezért nem indulhatnak orosz súlyemelők a jövő nyári, párizsi olimpián.

2023.05.22 12:54MTI

Május 12-én a sportági világszövetség, az IWF elnöksége úgy döntött, hogy a semleges státuszú oroszok és fehéroroszok is részt vehetnek az égisze alatt zajló versenyeken, így a kvalifikációs viadalokon is, ám előtte egyéni nyilatkozatot kell tenniük. Az IWF elvárása az volt, hogy a semleges státuszért folyamodók írásban erősítsék meg: jelenleg nincs semmilyen szerződéses vagy egyéb kapcsolatuk a fegyveres erőkkel, az állambiztonsági szervekkel vagy más szervezetekkel, amelyek támogatják Oroszország ukrajnai háborúját.

A konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország súlyemelői aláírták a kötelezettségvállalásról szóló dokumentumot, az oroszok viszont nem tettek így a megadott, május 15-i határidőig, ennél fogva nem állhatnak rajthoz már a 2024-es olimpiára selejtező első Grand Prix-állomáson, a június 8. és 18. közötti kubai nagydíjon sem - adta hírül honlapján az IWF. Azáltal pedig, hogy a havannai GP-ről lemaradnak, a párizsi ötkarikás rajtjogot sem szerezhetik meg, mivel immár nem tudnak részt venni minimum öt kvalifikációs IWF-versenyen, amely az olimpiai kvótaszerzés egyik előfeltétele.

Az insidethegames.biz portál híre szerint ugyanakkor az egyéni semleges sportolók listáján, akik indulhatnak Havannában, 13 fehérorosz súlyemelő neve szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.