Nehéz döntés: Kozmann az olimpián

Kis Tamás lesz az elhunyt Kolonics helyett Kozmann párja Pekingben

Nehéz körülmények között született meg Kozmann György és a mesteredzõ, Ludasi Róbert döntése: a világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus Kiss Tamással 1000 méter párosban áll rajthoz a pekingi olimpián, felkészülésüket Ludasi Róbert irányítja.

2008.07.18 13:45mkksz.hu

Az olimpiai nevezési határidõ miatt nem lehetett tovább halogatni a döntést, Kozmann György és Ludasi Róbert is vállalja a pekingi olimpián való részvételt. Az MKKSZ vezetõsége és Angyal Zoltán szövetségi kapitány a világbajnokra és edzõjére bízta a választást, elõre jelezvén: bárhogyan is határoznak, elfogadják azt.
 
- Tudom, hogy nagyon szûk volt a határidõ, de nem lehetett mit tenni – nyilatkozta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. – Gyuriéknak szabad kezet adtunk, határozzanak õk. Már napok óta egyeztetek velük, örülök, hogy így döntöttek. Úgy vélem, ez talán segíthet is nekik feldolgozni a tragédiát, hiszen vannak célok, feladatok, szerintem Kozmann Gyuri számára emberi oldalról és sportpályafutása szempontjából is ez a legjobb út. Tudom, hogy szövetségi kapitányként nem mondhatnék ilyet, de most nem az eredményük a fontos. Itt nem szakmai elvek irányítottak abban sem, hogy kivel térdel hajóba, hanem kifejezetten az emberi tényezõ. 

Kozmann György, akit a történtek érthetõ módon nagyon megviseltek - pszichológus is segítséget nyújt számára -, kizárólag csak itt, ebben a formában nyilatkozott: - Az azonnali sokkhatás miatt elõször minden lehetõségtõl elzárkóztam. Aztán elkezdtem azon gondolkodni, Kolo mit tett volna. Biztos vagyok abban, hogy tovább ment volna. Ennek is tisztelegve hajtok fejet ez elõtt a kívánság elõtt. Ezt a döntést tulajdonképpen sokan hoztuk meg: jómagam, edzõnk és Kolóhoz közel állók, barátok, de maga Kolo is benne van. Sokan bátorítottak, erõt adtak, támogattak. A társam kiválasztásakor szakmai szempontok nem motiváltak, inkább az emberi oldal.
 
El se tudnám képzelni, hogy ebben az állapotban most különféle duókat próbálgattunk volna. Olyan párt szerettem volna, akit Kolo is elfogadott volna, és tudom, hogy kedvelte is Tamást. Remélem, a felkészülés, az edzések is segítségemre lesznek a tragédia feldolgozásában, mert nagyon nehezen viselem. Sok mondanivalóm lenne Koló emlékére, de most nincs itt ennek az ideje, egyelõre nem tudok és nem is akarok errõl beszélni.

Ludasi Róbert rövidesen Csepelen irányítja tovább a tréningeket, hiszen a párnak a lehetõségekhez képest össze kell csiszolódnia. Kiss Tamás 2005-ben C-1-ben a szegedi ifjúsági világbajnokságon indult elõször nagy nemzetközi versenyen, az idei elsõ olimpiai válogatón pedig párosban második helyezést ért el Csabai Edvinnel, hosszú ideje készül a Ludasi-csoportban. Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint csendes, visszahúzódó, némiképp Kolonics Györgyhöz hasonló mentalitású.
 
- Nem vagyok túl jó állapotban, õszintén szólva nincs az a pillanat, amikor ne erre gondolnék – mondta Ludasi Róbert. – Borzasztó és kegyetlen dolog, hogy a tragédia után már szinte azonnal ezzel kellett foglalkozni, de szorított a nevezési határidõ. Sokat beszéltem Gyurival, érveltem, többek között azzal, hogy Kolo miatt is el kell indulnunk, az emléke miatt, s remélhetõleg mindez segít a szörnyûség feldolgozásában. Magam sem tudom, honnan van erõmTamás elvállalta, de õt is fel kell készítenem lelkileg. Az utazásig Csepelen edzünk, csak a végén csatlakozunk a Szegeden lévõ olimpiai kerethez. Kozmann Györgyék nem kívánnak többet nyilatkozni, szeretnének a helyzethez mérten a lehetõ legnyugodtabb körülmények között kenuzni. 

Angyal Zoltán szövetségi kapitány Ludasi Róberttel és Kozmann Györggyel történt egyeztetése alapján Kozmann és Kiss csak az 1000 méteren áll rajthoz, így C-2 500 méteren az Európa-bajnokságon a magyar csapat számára olimpiai kvótát szerzõ és az elnökség döntése alapján korábban már tartalékként csapatba került Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás indul az ötkarikás játékokon. Edzéseiket a kiutazásig Oláh Tamás és Soltész Árpád vezeti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.