Itt a tavasz, csinálj helyet!

Neked is eleged van? Nyálazd végig a ruhatárad!

Dugig van a szekrényed, és szeretnél egy kis rendet teremteni benne? Íme, néhány tipp, amivel helyet csinálhatsz szeretett ruháidnak.

2011.03.15 10:00kamaszpanasz.hu

Fejünkre omló ruhakupacok, összekuszált övek, szanaszét heverő cipők – csak néhány tünet, amit a gardrób-túltelítettségi szindrómában szenvedők bizonyára már jól ismernek.

A telezsúfolt szekrény nem csak ijesztő látvány, hanem potenciális veszélyforrás is lehet: mert ugyan ki szeretné kitenni magát egy aláhulló tűsarkú fájdalmas ütésének? Bármennyire lehetetlenül hangzik, nem kell különösebb befektetésbe fognod ahhoz, hogy látványos változást hozz létre a ruharaktározási fronton.

A káoszon egy kis szortírozással és új elrendezés segítségével te is könnyen úrrá lehetsz.

Kihasználatlan helyek

Mielőtt nagyobb átalakításba kezdenél, vess egy pillantást a szekrényre: nincs-e olyan hely, amit nem használtál még ki tárolás céljából?

Például nem tátong-e a legfelső polc felett még pár köbcentiméternyi szabad tér? Ha igen, ezt bepolcozhatod, és a ritkán vagy az adott évszakban nem használt ruhákat, cipőket ide is felteheted.

Szortírozás:

A következő pont: alaposan végignyálazni a ruhatárat (persze csak képletesen), és kiirtani azokat a dolgokat, amiket sohasem hordasz. Ha valamit már több mint egy éve nem vettél fel, azt valószínűleg nem érdemes a legszembetűnőbb helyen tárolni.

Akár meg is szabadulhatsz tőle (talán a kevésbé értékes, vagy véglegesen kinőtt dolgoktól érdemes először megválni), például odaadhatod őket egy jótékonysági szervezetnek, vagy egy ismerős családnak ahol kisebb gyerekek vannak.

Más dolgokat érdemes félretenni, mert mint tudjuk, a divat vissza-visszatér, és pár év múlva tépheted a hajad korábbi döntésed miatt. Az sem biztos, hogy a nagyi kötötte pulcsi megérett a kidobásra: néha igenis kedvünk támad nosztalgiázni... És ki tudja, mire lesz még jó? Tapasztalat: egy-két generációval korábbról érkeznek sokszor a legmenőbb cuccok.

Egységesítés:

Általában praktikus a ruhákat megegyező fogasokra aggatni, és máris kicsit rendezettebbé válik a helyzet. Jól beválnak a vékony, könnyű, anyaggal (filccel) bevont fogasok, amik megakadályozzák, hogy a ruhák lehulljanak a földre.

El a szezonon kívülivel!

Nagyban megnövekedhet a rendelkezésünkre álló hely, ha az éppen nem használatos ruhákat eltakarítjuk az útból. A cipőket, pulcsikat, tárcákat, és más ruhadarabokat elkülönítve tárold a nekik megfelelő dobozban, ládában, zacskóban.

Betolhatod őket az ágy alá, vagy a szekrény tetejére, aljába. Ha megcímkézed őket, könnyen rábukkansz majd a keresett darabra.

Maximális helykihasználás:

Ha az előbbi intézkedések után is kaotikusnak tűnik még a ruhatárad, próbálj meg új tároló-és akasztóhelyeket létesíteni. Az eredeti fogas rúdjához hozzáerősíthetsz egy másik rudat, így szekrényedbe kétszer annyi fogasra akasztható ruha fér el.

Vagy vegyél rá akasztható tároló dobozt, amiben el lehet rendezni az öveket, sálakat, táskákat, pulcsikat. Egy kis fiókos ládába teheted a többi holmit, ezt elhelyezheted a szekrényed aljában.

Sokszor nem használjuk ki az oldalfalak adta lehetőségeket sem - a szekrényajtó hátoldalára, vagy a szekrény belsejébe akasztókat tehetsz, ami alkalmas sálak, sapkák, pizsama, fürdőköntös stb. tárolására.

Nagyon praktikusak a felragasztható műanyag akasztók, amiket puszta kézzel, szerszámosláda hiányában is felerősíthetsz, ráadásul nagyon sok boltban megtalálhatóak.

Polc-elosztó alkalmatosságok:

Ezek nem növelik ugyan a rendelkezésre álló helyet, mégis rendezettebbé varázsolják a polcokat és így bizonyos tágasság érzetét keltik az emberben. Segítségükkel pillanatok alatt megtalálhatod a kívánt ruhadarabot, ráadásul attól sem kell félned, hogy az egymásra tornyozott cuccok a fejedre dőlnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.