15 országnak kell elfogadnia a törvénymódosítást

Királynő lehet Vilmos és Kate elsőszülött lánya!

Ha mind a 15 egykori gyarmatország vezetője elfogadja a tervezett törvénymódosítást, akkor megszűnhet a trónutódlásban a diszkrimináció, nemtől függetlenül csak a születési sorrend számít.

Képekben a leendő pár: Vilmos herceg és Kate Middleton képgaléria

2011.01.20 17:29MTI

A brit kormány által tervezett törvénymódosítás alapján mindenképpen Nagy-Britannia királynője lenne Vilmos brit trónörökös és jövendőbeli felesége, Kate Middleton elsőszülött leánygyermeke, akkor is, ha a majdani házaspárnak később születik egy vagy több fia is.

Vilmos - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - április 29-én kel egybe menyasszonyával, és legidősebb fiúgyermekük a jelenlegi brit trónutódlási rend alapján elsőbbséget kapna a korona öröklésében, abban az esetben is, ha lenne idősebb leánytestvére.

Ha Vilmos és Kate első fiúgyermekének születik egy öccse is, még ő is az esetleges idősebb leányutód elé kerülne a trónöröklési sorban.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap szerdai értesülése szerint azonban a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció már dolgozik a diszkriminatívnak tekintett trónutódlási törvény módosításán, annak érdekében, hogy a királyi család leánygyermekei a fiú utódokkal azonos trónöröklési jogot kaphassanak.

Ez egyáltalán nem egyszerű törvényalkotási feladat, ugyanis a módosítást el kell fogadtatni a jórészt egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség mindazon tizenöt tagországával - például Kanadával, Ausztráliával és Új-Zélanddal -, amely jelenleg is a brit uralkodót ismeri el államfőjének. A lap forrásai szerint a brit kormány már megkezdte a tárgyalásokat az érintett nemzetközösségi országokkal a változtatásról.

Fotó: Chicago Now (További képek a párról a galériában)

Az 1701-ben kelt trónutódlási törvény módosításának előkészületeihez már a Gordon Brown vezette előző, munkáspárti brit kormány hozzáfogott, de elsősorban a törvény vallási megkülönböztetést tartalmazó elemeire összpontosított. A több mint három évszázados trónöröklési törvény, az Act of Settlement gondoskodik ugyanis a mai napig arról, hogy Angliának ne lehessen katolikus uralkodója, sőt még olyan sem, akinek a házastársa "pápista".

A jogszabály a holland származású protestáns angol király, III. (Orániai) Vilmos uralkodásának egyik utolsó törvénykezési aktusa volt.

Vilmos, aki a katolikus II. Jakab elzavarása után ült az angol trónra, igyekezett a katolicizmus szellemét is mindörökre távol tartani a koronától.

Jóllehet a törvény régóta egyértelműen ütközik a vallási megkülönböztetést tiltó brit és európai uniós jogszabályokkal, a londoni kormányok korábban ódzkodtak attól, hogy belekezdjenek a trónutódlási jog reformjába, éppen azért, mert sok országot érintő, jó eséllyel hosszú évekig elhúzódó, összetett törvényhozási folyamatról van szó.

A törvény alapján érvényben lévő tilalmak és korlátozások ma is közvetlenül érintik a brit királyi család tagjait. Peter Phillips, Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő leányának fia például egy katolikus kanadai hölgynek esküdött örök hűséget két éve, és hivatalosan le kellett volna mondania trónigényéről, ha arája nem tért volna át az anglikán hitre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.