Amit tudnunk kell a tinik testképéről

Testkép: Honnan is jön?

A divatmagazinok nem foglalkoznak a tini testképpel, vagy többet kéne foglalkozniuk azzal, hogy egészséges férfi és női testeket mutassanak.

2011.01.06 10:37kamaszpanasz.hu

Ehelyett, nem titkolják azt, hogy társadalmunk a soványság megszállottja. A modellek és filmsztárok úgy vannak prezentálva, mint a társadalom által vonzó példaképek.

Szülők, felnőttek és a korosztálybeli emberek is sokszor megerősítik a tényt, hogy csak a vékony alkat lehet vonzó.

Nagyon fontos, hogy a szülők képesek legyenek megerősíteni a tini gyermekükben egy egészséges testképet, hogy a gyermeküknek már egy pozitív ön- és testképe legyen.

Testkép: Honnan is jön?

Nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy egy tinédzsernek mi alapján alakul ki a saját testképe, de van pár fő meghatározó dolog: média, szülők, más felnőttek, korosztálybeli emberek és egészségügyi szakértők.

Média:

A TV műsorok és filmek gyakran úgy mutatják be a sovány nőket, mintha ők lennének a legvonzóbbak. Egy átlagos modell 25%-al vékonyabb egy átlagos amerikai nőnél. Amikor csak vékony nőket látsz a TV-ben, a hirdetőtáblákon, a filmekben, az interneten és a magazinokban is, lehetetlen nem azt érezni, hogy a soványság egyenlő a vonzó külsővel.

Szülők:

Az, ahogy a szülő érez a saját külseje iránt, befolyásolja azt, ahogy a gyerek érez a sajátja iránt. Ha a szülő folyton elégedetlen a megjelenésével, a gyerek úgy fogja érezni, teljesen rendben van az is, hogy ő elégedetlen magával.

Továbbá, ha a szülők negatív megjegyzéseket tesznek a gyerekük súlyára vagy testalkatára, azzal minden fajta pozitív testképet le tudnak rombolni.

Más felnőttek:

Attól a pillanattól kezdve, ahogy megszületik egy gyerek, a felnőttek a külsejéről beszélnek. Jönnek a szokásos megjegyzések: "nézd, milyen aranyos", "nézd azokat a pufók lábakat" és az egyéb, kevésbé hízelgő megjegyzések - úgy tűnik mindenkinek van véleménye a babák megjelenéséről.

Habár a csecsemők nem értik még ezeket az üzeneteket, könnyű megfeledkezni róla, hogy az emberek megjegyzései milyen hatással lehetnek rájuk a jövőben.

Korosztálybeli társak:

Ha a tini barátai azt mondják egy lánynak hogy kövér, vagy ha azon gyötri magát hogy túlsúlyos a többi társához képest, akkor nagyobb valószínűséggel lesz negatív testképe.

Ahogy nőnek a gyerekek, úgy tudnak a korosztálybeli társaik egyre jobban hatni rájuk, ezért az ő megjegyzéseik szokatlanul meghatározóak lehetnek.

Egészségügyi szakértők:

Mivel a testsúly egy kényes dolog a tiniknél, ezért nagyon fontos, hogy a szakértők nagy odafigyeléssel kezeljék ezt a témát. Egy meggondolatlan vagy félreérthető megjegyzés egy szakértőtől negatívan tudja befolyásolni egy tinédzser testképét.

A negatív testkép kockázatai

Az Amerikai Nőgyógyászok és Szülészorvosok Főiskolája készített egy listát az egészségtelen étkezés és testkép statisztikáiról:

- A 12 és 23 év közötti amerikai lányok és nők 54%-a elégedetlen a testével. - A középiskolások egyharmada úgy érzi túlsúlyos, miközben nem így van.

- A 9 év alatti lányok 75%-a már 2-5-ször diétázott az adott évben.

- Bármely adott időben, 5-10 millió nőnek és lánynak vannak étkezési zavarai, amik olyan súlyos következményekhez vezetnek, mint az anorexia vagy a bulimia.

Anorexia és bulimia Nagyon sok nőnek van negatív testképe és ez a negatív kép étkezési zavarokhoz vezethet. A két leggyakoribb betegség - ami az étkezési zavarok miatt alakul ki - az anorexia és a bulimia.

Ezeknek a betegségeknek pedig súlyos következményei lehetnek: Az anorexia (vagy anorexia nervosa) egy igen súlyos és olykor halálos betegség.

Szabályozzák az ételük mennyiségét, behatárolják, hogy milyen fajta ételeket egyenek, és különböző módszerekkel küzdenek azért, hogy a súlyukat alacsonyan tartsák.

Az anorexiás betegségben szenvedők körülbelül 10%-a meghal a betegség miatt fellépő komplikációk miatt. A bulimia egy mértéktelen tisztító étkezési betegség. A bulimiában szenvedő emberek szoktak enni - gyakran többet a kelleténél - és ez után megkeresik a módját, hogy megszabadítsák a testüket az ételtől.

A tisztítás jelentheti a hányást, hashajtó használatát, túlzott testmozgást vagy egyéb módszereket, hogy megszabaduljanak az ételtől, amit ettek.

A bulimia különböző fajta fizikai problémákat okozhat úgy, mint fogak kihullása, nyelőcső elrepedése, gyomorgörcs, végbél bajok és dehidratáció.

Egy egészséges testkép elősegítése

Ha a negatív testkép ilyen súlyos következményekhez vezethet, akkor minden tininek fontos törekedni egy egészséges testkép elérését. Habár a tinik állandóan olyan üzeneteket kapnak a világból, hogy mennyire nem tökéletesek, még mindig van több féle módszer, amivel elősegíthetik a pozitív testkép elérését.

Ebben a szülőknek is nagy felelősségük lehet. A szülő legyen jó példa. Ha a szülő elégedett a testével, a gyereke is úgy fogja gondolni, ez a normális és egészséges. Kerülje a fogyókúrával vagy saját hibáival kapcsolatos beszélgetéseket.

A megjegyzései önmaga iránt nagyon sokban befolyásolhatják azt, ahogy a gyermeke látja magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.