Újabb pirospont a feketének!
Kávépajzzsal a civilizációs ártalmak ellen
A rohanó életvitel, a szmog, az UV-sugárzás és a passzív dohányzás okozta civilizációs ártalmakat a magyarok 90 százaléka saját bőrén tapasztalja.
2010.11.10 11:45ma.hu
41 százalékuk nincs tisztában azzal, hogy a táplálkozás egyfajta pajzsként szolgálhat a környezeti ártalmakkal szemben.
A többség még csak nem is hallott arról, hogy a káros szabadgyökök ellen bizonyos élelmiszerekkel védekezhetünk.
A vörösáfonya, a sütőtök, a paradicsom és az étcsokoládé mellett a kávé is lehet az egészségünk pártfogója, hiszen a benne található antioxidáns hatású anyagok képesek támogatni szervezetünket a káros szabadgyökökkel szembeni küzdelemben, de ezt egyelőre csak a válaszadók egyharmada tudja.
A szakemberek ajánlása szerint a napi maximum 2-3 csészényi kávé pozitív élettani hatásokkal bír. A 2010 októberében a magyar internetezők körében végzett országos reprezentatív felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 45 százaléka nem érzi magát kiegyensúlyozottnak a mindennapokban.
Ennek hátterében szerepet játszhatnak a városi lét velejárói - a túlhajszoltság, a monotónia, a zsúfoltság, az állandó verseny, a szmog és a zaj -, amelyek hosszú távon károsan hatnak a szervezetünkre. A legtöbben a légszennyezés okozta problémáktól tartanak; például a budapestiek közel háromnegyedét (71%) aggasztja a szmog.
A nőket jobban zavarja (52%), mint a férfiakat, ha dohányoznak körülöttük, és a gyengébbik nem fele ráadásul erősen tart az elvékonyodó ózonrétegtől is.

A negatív környezeti hatásokat a megkérdezettek 90 százaléka tapasztalja saját bőrén nap mint nap.
Az adat különösen annak fényében megdöbbentő, hogy ezek szerint nemcsak a fővárosban vagy a nagyvárosokban élőket sújtják érezhetően a civilizációs ártalmak.
A megkérdezettek közül minden harmadik tehetetlennek érzi magát ellenük: ők nem tudják, hogy a civilizációs ártalmak hatásai egyáltalán csökkenthetőek lennének.
A megkérdezettek 41 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a környezeti ártalmak ellen a táplálkozás egyfajta „pajzsként” szolgálhat, azaz nem tudja, hogy a kiegyensúlyozott étrenddel a káros hatások mérsékelhetőek lennének.
Pedig a táplálkozástudományi szakemberek jó ideje hangsúlyozzák, hogy megfelelő életmóddal, jól megválasztott élelmiszerekkel – például a reggeli kávéddal - igenis védekezhetünk a minket érő káros hatások ellen.
„A civilizációs ártalmak miatt szervezetünkben felszaporodó káros szabadgyökökkel az élelmiszerekben megtalálható antioxidánsok képesek felvenni a harcot.” – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus.
A magyaroknak erről is van még mit tanulniuk: a megkérdezettek négyötöde (78%) ugyan már hallott az antioxidánsokról, de alig volt, aki tudta volna, hogy ezeket bizonyos táplálékokkal is magunkhoz vehetjük.
Meglepő módon a válaszadók kétharmada (62%) hajlandó lenne változtatni egész étrendjén az ügy érdekében; azaz ha tudnák, hogy a megfelelő táplálkozással csökkenthetőek a szmog, a stressz vagy akár az UV-sugárzás negatív hatásai is, akkor jobban odafigyelnének arra, hogy mit esznek.
A jó hír az, hogy drasztikus változtatás nélkül, a kiegyensúlyozott, vegyes étrend részeként bizonyos kényeztető ételek és italok mértékletes fogyasztásával is felvehetjük a harcot a káros szabadgyökök ellen.
A zöld teáról, a vörösborról és az étcsokoládéról már régóta halljuk, hogy antioxidáns hatású polifenol tartalmuk miatt jótékony hatásuk lehet a szervezetünkre.
A kávé a tudományos kutatások alapján bizonyítottan is benne van az "egészség-pártfogók" sorában, a megkérdezettek 60 %-a mégsem gondol rá a környezeti ártalmak elleni védekezeséként.
A szakemberek szerint naponta maximum 2-3 csésze fekete elfogyasztása pozitív hatással lehet a felnőttek szervezetére.
Ehhez képest ma még csak a válaszadók egyharmada (29%) tudja egyáltalán elképzelni, hogy a kávé is lehet egyfajta védekezési mód a káros környezeti hatások ellen.
Pedig kutatások szerint egy csésze kávé több mint kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hasonló mennyiségű zöldtea.
A táplálkozástudományi szakemberek ajánlása szerint napi 2-3 csészényi kávét – legyen akár őrölt pörkölt vagy instant - fogyaszthatunk, illetve fontos az is, hogy az ízesítők, mint például a tej, a tejszín vagy a cukor kávéhoz adásakor vegyük figyelembe azok energiatartalmát is.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 10:09 Repülő zuhant lakóházakra Kaliforniában - a pilóta életét vesztette
- 8:15 Fizikusok fejtették meg a rózsaszirom ikonikus formájának titkát
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
- 18:02 Trump pápaként? - AI-generált képpel és kijelentéseivel kavart vihart az amerikai elnök
- 16:01 Pápaválasztás - Már elkészült az új pápa ruhája, három különböző méretben
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06