Mi nők, csodás módon felépülünk

A nők nagyobb valószínűséggel élik túl a súlyos baleseteket

Néhány évvel ezelőtt Dr. Edward E. Cornwell, a Johns Hopkins Kórház akkori baleseti sebésze, egy fiatal férfit kezelt, akit lövések értek a mellkasán és az ágyékán.

2010.10.25 15:00medipress.hu

A páciens heréit komoly sérülések érték, ám életveszélyes állapota ellenére túlélte a műtétet és csodás módon felépült.

Cornwell úgy vélte azért, mert a sérült herék beszüntették a férfi tesztoszterontermelését.

Egy friss tanulmány - amely a szeptemberi Journal of Trauma című lapban jelent meg - megerősíti Cornwell gyanúját, miszerint a hormonok - súlyos sérülések esetén - hátrányos helyzetbe hozzák a férfiakat a nőkkel szemben.

A John Hopkins kórház kutatói több mint 48 000 súlyosan sérült beteg adatait elemezték ki. A 12 év alattiaknál illetve a 65 év felettieknél nem találtak eltérést a nemek között a felépülés mértékében.

Azonban a 13 és 64 év közöttieknél, akiknél a hormonok teljes erővel működtek, a nők 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel gyógyultak meg.

Egérkísérletek során is bebizonyosodott, hogy baleset esetén a nőstények esélye nagyobb a túlélésre, mint a hímeké, kivéve, ha azokat a hímeket ivartalanították.

Vagyis a gyógyulás mértéke összefügg a tesztoszteron mennyiségével, a súlyosan sérült férfi betegeket tehát ideje olyan orvosságokkal kezelni, amik blokkolják a bennük levő férfi hormonokat.

Az utóbbi években kevés új kezelést fejlesztettek ki a komoly sérülést elszenvedett betegek túlélési esélyeinek javítására, de ez az ötlet megér egy próbát.

"Ha találunk módot arra, hogyan befolyásolhatjuk ezeket a hormonokat a férfiakban, akkor talán javíthatunk a túlélési esélyeiken" - nyilatkozta a tanulmány szerzője, dr. Adil H. Haider.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.