Csak az óvadékra várnak

Polanski nemsokára szabadulhat - házi őrizetre cseréli börtönét

Már csak arra várnak a svájci illetékesek, hogy megérkezzen a 4,5 millió dolláros (817 millió forint) óvadék, és Roman Polanski filmrendező házi őrizetre cserélheti zürichi börtönét.

2009.11.30 18:40MTI

Polanski a pénz átutalása után akár már hétfőn átkerülhet az Alpokban fekvő luxusnyaralójába. A házat már szombaton felkészítették a svájci biztonsági szakemberek a filmrendező fogadására, aki addig maradhat ott, amíg el nem dől kiadatási ügye. A 76 éves rendező letartóztatását és kiadatását az Egyesült Államok kérte a svájci hatóságoktól, mivel a filmes több mint harminc évvel ezelőtt Franciaországba szökött Los Angelesből, mielőtt ítéletet hoztak volna liliomtiprási ügyében.

Polanski szeptember vége óta raboskodik egy zürichi fegyintézetben.
A svájci legfelsőbb bíróság a múlt héten fogadta el a felkínált borsos kauciót házi őrizetbe helyezése fejében. A rendező kiszabadulása esetén sem hagyhatja el Gstaad faluban fekvő 1800 négyzetméteres, kertes faházát, mert amint kiteszi a lábát, elkobozzák a letétbe helyezett óvadékot. "Kikerül a börtönből. Úgy szervezi a napját, ahogy akarja. De magának kell gondoskodnia ellátásáról" - sorolta a rendező előtt megnyíló lehetőségeket Falco Galli, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

A svájci illetékesek továbbra is aggódnak, hogy Polanski esetleg megpróbálkozhat a szökéssel, bár útlevelét elvették, és házában elektromos nyomkövető karperecet kell majd viselnie, amely azonnal riaszt, ha elhagyná a nyaralót. A rendező házában e-mailezhet, telefonjait nem ellenőrzik, akár partit is adhat vendégeinek a kertben, vagy dolgozhat a Berlinaléra szánt készülő filmjén. Gstaad polgármestere már fontolgatja, hogy miképpen tartsa távol sajtót a csöndes üdülőfalutól. Mint jelezte, kész akár addig is elmenni, hogy lezáratja a Polanski házához vezető utcát, hogy megóvja a lakosok nyugalmát.

Don Beyer, az Egyesült Államok svájci nagykövete a SonntagsBlicknek nyilatkozva azt tanácsolta a rendezőnek az "aranykalitkába" való költözés helyett, hogy utazzon inkább önként Los Angelesbe, és nézzen szembe az amerikai igazságszolgáltatással, akármilyen büntetés vár is rá, hiszen akkor végre az egész ügyet maga mögött tudhatná.

Az Egyesült Államok 1977 óta kívánja felelősségre vonni világhírű rendezőt, aki az ellene felhozott vádak szerint alkohollal és kábítószerrel kínált egy akkor 13 éves lányt, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Polanski 1978-ban szökött meg az ítélethirdetés elől, mert liliomtiprás miatt bizonyosan börtönbüntetés várt volna rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.