Állatvédelem

A vicces szelfiről híres árva gorilla végül megmentője karjaiban halt meg

Előfordul, hogy az állatok elárvulnak, és az emberek együttérzésére hagyatkoznak a túlélés érdekében. Szerencsére sokan vannak, akik az életüket annak szentelik, hogy gondoskodjanak ezekről az állatokról, és olyanok lehetnek számukra, mintha a szüleik lennének.

2023.10.01 20:29ma.hu

Az állatok és gondozóik közötti bizalmat jól példázza egy futótűzként terjedő fotó, amelyen két elárvult gorilla pózol egy "szelfi" erejéig az egyik megmentőjükkel. Sajnos az egyik gorilla nemrégiben elhunyt - egy másik fotó pedig azt mutatja, hogy az emberi barátaihoz való kötődése a végsőkig kitartott.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban található Virunga Nemzeti Park a helyi vadvilág védelmét tűzte ki célul, beleértve a veszélyeztetett hegyi gorillák populációját, amelyeket folyamatosan fenyeget az illegális orvvadászat.

2007 áprilisában a parkőrök szívszorító látványt találtak: egy kéthónapos gorillakölyköt, aki anyja élettelen testébe kapaszkodott, akit egy fegyveres milícia lőtt le.

Mivel tudták, hogy a kis gorilla árva, befogadták, és Andre Bauma parkőr azonnal kapcsolatba került vele: "Andre egész éjjel magához szorította a babagorillát, apró testét szorosan a csupasz mellkasához szorította, hogy melegséget és vigaszt nyújtson neki" - áll a Virunga közleményében.

Az elárvult gorilla, akit Ndakasinak neveztek el, boldog életet kezdett élni a parkban, egy Ndeze nevű árva társával élt együtt, és továbbra is szoros kapcsolatot ápolt gondozóival.

A fotó futótűzként terjedt, és sokan el sem hitték, hogy valódi. A kép azonban megmutatta, milyen szoros és bizalomteljes a kötelék e gorillák és emberi gondozóik között.

"Ezek a gorillalányok mindig pimaszul viselkednek, így ez volt a tökéletes felvétel az igazi személyiségükről!" - írta a park az Instagramon.

"Mindig közel vagyok hozzájuk, és jól érzik magukat" - mondta Mathieu a The Dodónak.

Sajnos Ndakasi szeptember 26-án, hosszan tartó betegség után elhunyt - jelentette be a park.

Egy keserédes, szívszorító fotó azonban azt mutatja, hogy nem egyedül halt meg: életre szóló barátja, Andre Bauma karjaiban  ment el, ugyanaz a vadőr, aki annyi évvel ezelőtt babaként magához ölelte, hogy életben maradjon.

"Kiváltság volt támogatni és gondozni egy ilyen szeretetteljes teremtményt, különösen annak tudatában, hogy Ndakasi milyen traumát szenvedett el nagyon fiatalon" - mondta Andre egy nyilatkozatban. "Ndakasi kedves természete és intelligenciája volt az, ami segített megérteni az ember és az emberszabású majmok közötti kapcsolatot, és azt, hogy miért kell mindent megtennünk a védelmükért."

"Büszke vagyok arra, hogy Ndakasit a barátomnak nevezhettem. Úgy szerettem őt, mint egy gyermeket, és vidám személyisége minden alkalommal mosolyt csalt az arcomra, amikor kapcsolatba kerültem vele."

A park is szeretettel emlékezett meg a szelfiről, amely híressé tette őt, mondván, hogy segített a gorillákról és gondozóikról szóló pozitív üzenet terjesztésében.

"Játékos természete arra emlékeztette a világot, hogy mennyire látjuk magunkat ezekben az állatokban, és ez az egyik oka annak, hogy Andre Baumának ennyire fog hiányozni" - írta a Virunga.

Nyugodj békében, Ndakasi! Két gyönyörű fotó mutatja meg, milyen szoros és szeretetteljes lehet a kötelék az árva állatok és emberi gondozóik között. Tudjuk, hogy nagyon fog hiányozni mindenkinek, aki ismerte és szerette őt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.