Ma született a világhírű Janis Joplin!

Drogos karrierjébe fulladt bele az énekesnő!

Gyorsan élt, szenvedélyesen szeretett és fiatalon halt meg az énekesnő, aki ugyanezt tanácsolta a követőinek. Joplinnak négy lemeze jelent meg, ebből az utolsó, a Gyöngy posztumusz. 1970. október 4-én halt meg egy hotelszobában, heroin túladagolás okozta vesztét.

2009.01.19 19:15zene.hu
Janis: Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen!

Janis Joplin nem első hallásra szeretett bele a zenébe, hiszen bár sokáig tagja volt Port Arthur kórusának, mégsem foglalkoztatta túlságosan a dolog. 

Aztán az egyetemen ráébredt, mégsem az elektromos kütyükkel kell foglalkoznia. Tanulmányait már nem fejezte be, '63-ban San Francisco legnagyobb hippi negyedébe költözött, és komolyabb zenélésbe kezdett. Valahol itt el is romlott az élete, heroinozni és piálni kezdett, bár már az első is elég a kisikláshoz. 

Rövidke karrierjét úgy is tekinthetjük, mint a drogok tündöklése, és bukása. Számait saját maga írta, pszichedelikus képeiben és impresszív soraiban döntő szerepe van a töménytelen cuccnak, amit magába tolt. Sajnos beteljesítette híressé vált jelmondatát: "Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon." Janis egyébként tagja a 27-ek társaságának.
 
Ez a csoport az amerikai kultúra egy különleges vakfoltja, hiszen hat üstökösként berobbanó zenész van benne, akik mind 27 évesen haltak meg. A kompániába igazából csak öten tartoznak, Morrison, Brian Jones, Hendrix, Joplin, Cobain. 

Ők voltak rockzenészek, és drogosok. A hatodik, Robert Johnson az sem biztos, hogy 27 éves volt, rokczenész meg főleg nem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.