Állati

Közel 150 éve nem volt ilyen: pelikán költözött a hortobágyi Halastóba!

1870 óta nem látott még ember ilyet!

2017.06.12 21:53ma.hu
Fotók: Koczka András / Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park most adta hírül, hogy március 30-a óta egy rózsás gödény, más néven egy pelikán lakik a Hortobágy-Halastó északi részén. Magyarországon 1870-es években kipusztult, hozzánk legközelebb Romániában, a Duna-deltában fészkelnek.




A rózsás gödény szárnyfesz-távolsága elérheti a 330-350 cm-t, a súlya pedig meghaladhatja a 10 kilót is. Európában mára már csak néhány helyen fészkel, leginkább nagy folyók torkolatvidékén. Egész európai állománya veszélyeztetett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.


Mivel a pelikán egyedül érkezett, sajnos nem várható, hogy újra meghonosodjon nálunk. Valószínűleg egy kóborló példányról van szó. Az elmúlt 5 évben ő a 4. pelikán, aki ellátogatott hozzánk - mindannyian egyedül érkeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.