Nem akarta kockáztatni a mellrákot

Képek - Mindkét mellét levágatta Angelina Jolie

Mindkét mellét levetette Angelina Jolie, miután olyan hibás gént találtak nála, amely alapján a mellrák kialakulásának 87%, a petefészekráknak pedig 50% volt az esélye. A műtétekről maga a sztár számolt be.

Angelina Jolie, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagykövete képgaléria

2013.05.14 09:17ma.hu

Angelina Jolie közel tíz évvel ezelőtt veszítette el az édesanyját, 56 évesen maradt alul a rákkal szemben folytatott küzdelemben. A hollywoodi színésznő most 37 évesen kivizsgáltatta magát, és kiderült, örökölte azokat a hibás géneket, amelyek miatt jóval nagyobb eséllyel alakulhat ki nála is a mellrák vagy a petefészekrák - előbbinek 87, utóbbinak 50 százalék a valószínűsége az orvosok szerint. Épp ezért Jolie drasztikus döntést hozott a megelőzés érdekében: mindkét mellét leműttette, a folyamat februárban kezdődött és áprilisban jutott túl a teljes beavatkozás-sorozaton. Erről ő maga számolt be a New York Times című lapban.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)

Döntésében maximális támogatást kapott párjától, Brad Pitt-től is, a különbséget persze csak ő fogja érzékelni, a rajongóknak továbbra sem kell attól tartaniuk, hogy a formás színésznő ezentúl lapos mellkassal jelenik meg a filmvásznon: a kivett mellszöveteket azonnal implantátumokra cserélték a plasztikai sebészek. "Amikor megtudtam, mire számíthatok, úgy döntöttem, elébe megyek a dolgoknak és minimalizálom a kockázatot, amennyire csak tudom. Hoztam egy döntést és elvégeztettem a kettős mastectomiát" - mondta Jolie.

A színésznő megtehette volna, hogy mélyen hallgat az elhatározásáról és úgy tesz, mintha továbbra is a saját mellével hódítana, ám mint mondta, sokkal fontosabbnak tartja ezt a kérdést a titkolózásnál. Azt is elárulta, hogy amikor felébredt a műtét után, úgy érezte magát, mint egy sci-fi egyik jelenetében. "Remélem, más nőknek is segítséget jelenthetnek a tapasztalataim" - indokolta a nyílt vallomástételt.

"Nem volt könnyű meghozni a döntést, hogy mastectomiát csináltatok. De most már boldog vagyok, hogy megtettem. A mellrák kialakulásának esélye 87-ről 5 százalék alá esett. Most már nyugodt szívvel mondhatom a gyermekeimnek, hogy nem kell attól félniük, hogy mellrák miatt fognak elveszíteni. Megnyugtató a tudat, hogy semmi olyat nem kell látniuk, ami rosszul érinti őket" - magyarázta Jolie az április 27-én befejeződött folyamat után.

A hasonló cipőben járó nőknek azt üzente, hogy ne féljenek attól, hogy a műtéttől elveszítik a nőiességüket, sőt, ő most sokkal erősebbnek érzi magát attól, hogy maga választotta meg a sorsát és semmiképp nem érzi, hogy csorba esett volna a nőiességén. Arra biztatott minden, fokozott kockázatnak kitett nőt, főleg ha korábban volt már a családjukban emlő- vagy petefészekrák, hogy mielőbb forduljanak orvoshoz, így megfontoltan dönthetnek a későbbi lépésekről.

Jolie és Pitt hat gyermeket nevel, közülük három saját, három pedig örökbefogadott.

Még több hír Angelina Jolie-ról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.