Nagy Feró nem vállalta fel a döntés felelősségét

Képek - X-Faktor: a nézők ejtették ki Szabó Dávidot

Meglepetésekkel és izgalmakkal teli döntő végén ért véget az X-Faktor Szabó Dávid számára, aki így az utolsó pillanatban csúszott le a dobogóról. Mégse érzi kudarcnak a kiesést és drukkol a három finalistának.

X-Faktor: a 9. élő show képgaléria

2012.12.09 10:29ma.hu

A visszaszámlálás éjszakája: így emlegették egész este az X-Faktor utolsó olyan döntőjét, amelyben még a mentoroknak is jutott némi szerep az eredmény alakításában, a finálé hetében ugyanis már nem lesz párbaj, csak telefonhívások és SMS-ek. A forgatókönyv szerint legalábbis ezen a héten még dönthettek volna a mentorok arról, hogy ki legyen az, aki a dobogó küszöbén botlik el, de végül nem így történt, ismét kinyílt az a bizonyos boríték, és ismét a nézők küldtek haza egy énekest.

A még versenyben lévő fiúk és lányok két-két dalt adtak elő most is, valamint egy közös számmal készültek, ám ahogy a mentorok is megfogalmazták, mindannyiukon érződött az a teher, amit a karnyújtásnyira álló dobogó és a végső összecsapás jelentett. Ettől az este nemcsak a visszaszámlálás éjszakája lett, de a meglepetéseké is: láttunk ellaposodni eddig többé-kevésbé jónak mondható versenyzőket és láttunk váratlanul előretörni olyat, akiről már régóta tudjuk, hogy inkább a cukifaktor repíti előre, semmint az énektudása.

Csobot Adél robbantott, legalábbis a szöveg szerint, mivel a Budapest Bár Szívemben bomba van című dalát adta elő, és még a fanyalgóknak is be kell látniuk, hogy a válogatón előadott 20-as, 30-as évekbeli kuplé mellett a tangóval is egész jó a viszonya. Igaz, a számmal összemixelt Sohase mondd Hernádi Juditnak nagyságrendekkel jobban állt, de összességében Adéltól szokatlanul jól sikerült ez a produkció, amit egy kis táncbetéttel dobott fel a versenyző. Keresztes Ildikó egy finom kis kritikát azért elejtett az énektudást illetően, de igazán csak Geszti Péter szólt be a fiatal lánynak, amikor megjegyezte: "nagyon jól énekeltél, magadhoz képest meg főleg".

Oláh Gergő mentora szavai szerint "olyat mutatott, amit még senki ebben a versenyben", nevezetesen a hangszeres tudását: a Tartozom című Dés-Berki számban saját magát kísérte zongorán. Malek Miklós szerint az élőzenei kísérettől különleges levegője lett az előadásnak, Keresztest pedig teljesen elvarázsolta a versenyzőből áradó zeneiség és sallangmentesség.

A négy versenyző közös produkciója (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Szabó Dávidnak kemény volt a hét, mert az előző szombaton másodszor kellett megküzdenie a bennmaradásért egy párbaj formájában, azt pedig a színpadra lépésekor még senki sem sejthette, hogy őt is utoléri a három magyar igazság, ami egyben a búcsúját is jelenti majd. Nagy Feró ugyanis az Oroszlánkirály betétdala után még azt mondta: ha úgy folytatja, ahogy eddig énekelt, akkor minden esélye megvan a TOP3-ba kerülni, és Keresztes is örömmel állapította meg, hogy végre megérkezett az a "fűszer", amit állítólag mindig is hiányolt, még akkor is, ha már az első körök során jegyet, majd bérletet váltott képzeletben a színész-énekes jövőbeli koncertjeire.

Ők ketten könnyen lelkesedtek, saját versenyzőik már nincsenek, így önfeledten dicsérgethették a még bent lévőket, nem úgy Malek, aki egész este kemény csatában volt Gesztivel, most is odamondott az ellenfélnek: "énekeltél már ennél jobban is". Mint kifejtette, ő imádja a rajzfilmeket és a zenéiktől szinte menetrendszerűen érkezik a libabőr is, de most ez elmaradt, magyarázatként Dávid csak annyit mondott, hogy eléggé feszélyezi őt a tudat, hogy mekkora lehetőség kapujában áll.

Az első kört Antal Timi zárta Wolf Kati eurovíziós versenydalának eredeti, magyar változatával, és szomorú aktualitása is volt a Szerelem, mért múlsz című számnak: a piciny lány kapcsolata épp a felkészülés napjaiban futott zátonyra. Ennek ellenére Geszti - akinek szövegíróként nagyon is sok köze van ehhez a számhoz - épphogy úgy érezte, nem volt elég érzelem az előadásban, véleménye szerint ez azért lehet, mert hiába a mostani fájdalma, még nem csalódott eleget az életében. "Voltak benne szép részek, de picit nagy volt a kabát" - fogalmazott. Feró is hasonlót érzett, miközben azt is bevallotta, hogy nehéz nem összehasonlítgatásokat tenni Magyarország legjobb énekesnőjével, akit ráadásul pont ő mentorált annak idején.

A második számok sorát Oláh Gergő kezdte a Queen Don't stop me now című örökzölddel, és a kirobbanó energiájú dallal bebizonyította, hogy valóban semmi sem állíthatja meg. Keresztes megjegyezte, hogy a zeneirodalom egyik legnehezebb dalát választotta, mégis kiválóan oldotta meg a feladatot, talán az egyetlen baj az volt, hogy rajta is érződött a "visszaszámlálás" felelősségének terhe. Feró kissé erőtlennek érezte az elejét, de később helyreállt az energiaszint, Malek meg megint megpiszkálta kicsit Gesztit, nevezetesen hogy ha ő Geszti lenne, akkor azt mondaná, hogy ilyet már láttunk korábban és hogy több érzelem kellene bele, de mivel nem ő, ezért inkább csak szimplán megdicsérte.

Szabó Dávid (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - a galériához KATT a képre!)


Szomorú évfordulót ült szombaton este a popszakma: épp 32 éve lőtték le John Lennont, a megemlékezést most Csobot Adél vállalta magára az Imagine című klasszikussal, és bár nem lehet azt állítani, hogy ennél méltóbban nem lehetett volna tisztelegni Lennon életműve előtt, mi több, még Geszti is merésznek titulálta a dalválasztást, a várakozásokhoz képest egész elfogadható lett a végeredmény. "Egy kicsit mégis iskolás maradt, nem elég most már csupán kedvesnek lenni" - kritizálta Geszti az ellenfelet. Keresztes szerint viszont Adél egy földre szállt angyalhoz hasonlított, és Feró is bevallotta, hogy eleinte azt gondolta, nem szabadna ezt a dalt Adélnak adni, de tévedett.

Szabó Dávid a 90-es évek egyik legnagyobb slágerével, az FLM Megtalállak még című számával lépett másodszor színpadra, majd átváltott Takács Nikolas mai sikerszámára, A zene kísérre, ami csak Ferónak és Keresztesnek tetszett - természetesen a saját mentorán kívül -, Malek folytatta a már megkezdett szurkálódást és megjegyezte: "Tisztességesen énekelted, de nem ért rá a mentorod a héten? Nem volt kidolgozva rendesen!" A hibákat Keresztes is észrevette, de úgy volt vele, hogy az énekes elvarázsolta őt és onnan kezdve nem érdekelték a hiányosságok.

Bizonytalanságot érzett Feró az est utolsó versenyzőjén, amikor ő az All by myself című számot elkezdte énekelni, de aztán megjött az erő és Antal Timi újra nagyot alakított. "Neked nem kell felállnod oda, hogy ilyen nagyot énekelj" - célzott Keresztes a színpadi díszletként szolgáló lépcsős emelvényre, és teljesítménye még Gesztit is kizökkentette a szerepéből, a szurka-piszka helyett csak annyira futotta tőle: "a második refrén, az úúúhh!"

A közös produkció után a szokásos extra fellépő érkezett, amely ezúttal a Belmondo zenekar volt, majd rövid eredményhirdetés után máris megkezdhette harmadik párbajdalát Szabó Dávid - most Kasza Tibor Valahol című számával próbálta a mentorokat maga mellé állítani. Csobot Adél a My Funny Valentine című számmal szállt ringbe és ez jó ötletnek bizonyult, mert hiába emelte ki mind a négy mentor, hogy szakmai szempontból magasan Dávid vezet, a cukiság miatt az Adélban rejlő X-faktor mellett nem mehettek el szó nélkül. A saját mentorok után Keresztes a lány ellen szavazott, Feró pedig kiemelve, hogy nem ért egyet a saját döntésével sem, Dávid ellen tette a szavazatát, így a közönségre bízta az eredményt.

"Nem bánok semmit, és azt gondolom, hogy ha innen nem tudok karriert építeni, akkor az első vagy második helyről sem tudtam volna" - kommentálta a 4. helyet percekkel később Dávid. Ami a bennmaradt három versenyzőt illeti, őket mostantól már csak fantomképek jelzik, jövő szombaton a 3. hely sorsa dől el, vasárnap pedig egy monstre X-nap végén kiderül, ki nyeri az idei X-Faktort!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.