Nehezen hinnénk róla, hogy már ennyi idős!

Képek - Ma tölti a negyedik X-et Gwyneth Paltrow

Szeptember 28-án ünnepli negyvenedik születésnapját a még most is fiatalosan csinos Gwyneth Paltrow Oscar-díjas amerikai színésznő.

Gwyneth Paltrow képekben képgaléria

2012.09.28 18:29MTI

Gwyneth Paltrow szó szerint a filmszakmába született: anyja Blythe Danner Emmy-díjas színésznő, apja a filmrendező-producer Bruce Paltrow volt. Magániskolában tanult New Yorkban, majd rövid ideig antropológiát hallgatott a Kaliforniai Egyetemen.

Igazán mégis a színház izgatta: anyja majd minden előadásán az első sorban ült, és alig 18 évesen egy darabban színpadra is lépett vele. Apjára akkora hatással volt alakítása, hogy korábbi véleményét megváltoztatva beleegyezett, hogy lánya az egyetemet színészetre cserélje.

Gwyneth 1992-ben szintén anyja oldalán mutatkozott be egy tévésorozatban, a filmvásznon egy évvel később a Hús és vér című pszichológiai drámában debütált, és kivívta a szakma elismerését. Az újságok címoldalára először a sokat vitatott, felkavaró a Hetedik című film kapcsán került - nemcsak alakítása miatt, hanem mert a forgatáson románc szövődött közte és Brad Pitt között.

A színész 1996-ban egy argentínai vakáció alkalmával megkérte Paltrow kezét, aki igent is mondott, de az esküvőig már nem jutottak el, a lesifotósok hadától kísért szerelmi történet az eljegyzésük felbontásával végződött.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)

A fiatal színésznő 1998-ban a díjesővel jutalmazott Szerelmes Shakespeare című filmmel jutott fel a csúcsra: Lady Viola megformálásáért először Golden Globe-díjat, majd Oscar-díjat kapott. A romantikus komédia forgatásának idején már Ben Affleck párja volt, akivel alig egy év után elváltak útjaik.

Ezután következett A nő kétszer című romantikus dráma, majd A tehetséges Mr. Ripley, amelyben megrázóan mutatott be egy nőt, aki olyan férfit szeret, aki rosszul bánik vele. Ezután könnyed darabokat forgatott, a Tuti duókban apja rendezői keze alatt dolgozott, a Szívörvényben, a Költői szerelemben azt bizonyította, javíthatatlan romantikus maradt.

2001-ben csak azért vállalta el A nagyon nagy ő főszerepét, amely egy túlsúlyos nő szerelméről szól, mert - jóllehet soha egy deka súlyfölösleg sem volt rajta - maga is egész életében küzdött saját testképének elfogadásával.

Paltrow 2002-ben ismerte meg a brit Coldplay együttes énekesét, Chris Martint, akivel kilenc éve élnek boldog házasságban, és már két gyermeket nevelnek. Paltrow nyíltan beszélt a szülés utáni depresszióval folytatott küzdelméről, amelyet csak Martin segítségével győzött le.

Negyvenedik születésnapját felszabadultan ünnepli, mert sokkal boldogabbnak és érettebbnek érzi magát, sőt mint mondta, szigorú makrobiotikus diétáját ma már lelkiismeret-furdalás nélkül adja fel egy adag sült krumpliért. Paltrow élvezi az életet, így a főzést és a családi körben elfogyasztott finom falatokat is, nemrégiben szakácskönyvet jelentetett meg.

Paltrow évekig csak családanya és háziasszony volt, felvevőgép elé 2006-ban állt újra egy epizódszerepben. Ezt a Truman Capote életéről szóló A Hírhedt és az öccse, Jake Paltrow által rendezett Az álomnő követte. Igazi visszatérése a Vasember című képregény adaptációhoz fűződik 2008-ban, a film a mozi pénztárakban olyan kiválóan teljesített, hogy hamarosan a folytatás is elkészült.

Legutóbb a Bosszúállók című film szereplőgárdájához csatlakozott, és a bemutatón, a vörös szőnyegen pompázva vallotta be, imád öltözködni. Sőt, tud is: divathóbortoktól mentes, letisztult, elegáns stílusával a People magazin idén őt választotta a világ legjobban öltözött nőjének.

Gwyneth Paltrow a jótékonykodásból is kiveszi részét, számtalan alapítvány arca, szószólója, jelenleg egy rákellenes kampány résztvevője, amely a gyilkos kór elleni küzdelemben az egészséges életmód fontosságára hívja fel a figyelmet.

Még több hír Gwíneth Paltrow-ról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.