Újabb havazás várható

Otthonunkat is óvjuk a sarkvidéki télben!

Az elmúlt hetekben tapasztalt extrém hideg nem csak szervezetünket viseli meg, otthonaink biztonságára és épségére is jobban kell ügyelnünk.

2012.02.15 16:31ma.hu

A tartósan alacsony hőmérséklet és a felhalmozódott nagy mennyiségű hó jelentősen növeli a tipikusan téli káresemények (hónyomás, fagyás miatti csőtörések) kockázatát.– figyelmeztet az AXA Biztosító szakembere. A Biztosító statisztikái szerint az ilyen típusú káresemények a téli káresemények közül a harmadik leggyakoribbnak számítanak.

A tartós, mínusz 10 Celsius fok körüli hőmérséklet nem csak közérzetünket és egészségünket terheli meg, otthonunkra nézve is komoly veszélyeket jelenthet. A „sarkvidéki tél” könnyen kikezdheti a fűtetlenül hagyott helyiségek, pincék, garázsok, illetve a nyaralók vízvezetékeit, hiszen ezek ilyenkor fokozottan ki vannak téve a fagyveszélynek. A fagyás miatt kialakuló esetleges csőtörésekből adódó károk pedig – csakúgy, mint az elfolyt vízmennyiség kifizetése is - a tulajdonost terhelik. „Ilyenkor érdemes az átlagosnál jobban odafigyelni a vízvezetékek, szabadon hagyott csapok, vízmérők megfelelő szigetelésére, víztelenítésére, illetve ahol ez nem megoldható, ott tanácsos kétnapi rendszerességgel ellenőrizni ezeket.” – figyelmeztet Varsányi László az AXA Biztosító termékstratégiai igazgatója.

Az extrém hideg mellett, ezekben a napokban a háztetőket borító vastag hótakaró és a csatornákban felhalmozódott nagy mennyiségű jég is komoly veszélyeket rejt magában. A tetőre rakódott hó súlya alatt a melléképületek, gyengébb szerkezetű házak tetőszerkezete beszakadhat, ezért ezeket érdemes rendszeresen ellenőrizni, és amennyiben szükséges, időben javíttatni. „A sérült tetők esetében a biztosító minden esetben körültekintően vizsgálja a tető állapotát, annak karbantartottságát. Tapasztalataink szerint ugyanis a tetőkárok kialakulásához sok esetben azok rossz állapota, az elkorhadt, szúette tetőgerendák, illetve a karbantartási munkák elmaradásából adódó hibák vezetnek. E káresemények nagy része azonban az időben történő javítások és kellő körültekintés mellett elkerülhető lenne.” – magyarázza a szakember.

"Az elmúlt évekre jellemző szélsőséges időjárási körülmények miatt a hazai lakosság óvatossága érezhetően nőtt, a lakásbiztosítások terén előremozdulás történt a biztosítottsági arányt illetően. Ma már a 4,1 millió lakás mintegy 71 százaléka rendelkezik valamilyen lakásbiztosítási módozattal. Arra azonban érdemes odafigyelnünk, hogy ha már rendelkezünk is lakásbiztosítással, biztosítási csomagunk milyen típusú kockázatokra kínál fedezetet, és milyen mértékben fedezi a keletkezett károkat. A legtöbb alapcsomag már fedezi a csőtörés miatt keletkezett károkat, de az elfolyt vízmennyiséget már csak a magasabb árkategóriájú, komplex csomagok térítik. Ezek éves díja azonban még mindig jóval kevesebb a már bekövetkezett károk javíttatásából adódó költségekhez képest. " - mondta el a Varsányi László az AXA Biztosító termékstratégiai igazgatója. Majd hozzátette: "Az AXA Pillér Otthonbiztosítása pont e speciális igények kiszolgálásával hozott újat a biztosítási piacra: a Pillér Arany csomagja a lehető legszélesebb kockázati körre kínál fedezetet, így a piacon szinte egyedülálló módon téríti meg a graffitik eltávolításának díját vagy a csőtörés okozta vízveszteség költségét is."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.