Kosár-, ufó-, és ubrokaalakú irodák, otthonok

Meghökkentő képek: Ön lakna ezekben a "dilis" házakban?

Hundertwasser mesebeli darmstadt-i épületétől kezdve a kanadai konténerházakig számos meghökkentő otthon létezik a világon. Szemezgessünk belőlük!

Nézze meg a világ legmeghökkentőbb épületeit! képgaléria

2011.09.06 19:00ma.hu

A nem megszokott, figyelemfelkeltő épületek többnyire múzeumok, könyvtárak, művelődési központok, minden, ahová sok ember jár és sokan csodálhatják. Íme néhány valóban meghökkentő dizájnnal készült épület, bár irodaházak és lakóépületek is vannak köztük...

Kezdésnek íme a híres osztrák építész, Friedensreich Hundertwasser épülete, a Waldspirale, amely 105 apartmant és egy éttermet foglal magába, vagy a hatalmas uborkára emlékeztető St. Mary Axe Londonban, amely a város második legmagasabb épülete.

A kissé kopár montreali házrengeteget az 1967-es Expóra építették, áruk igen boros, éppen a különleges épületszerkezet miatt. Művészeti központ az Albany-ban található Tojás, William Nicholson Flintstone-háza - bármilyen hihetetlen - pedig még az 1970-es években épült.

Képekért KATT ide! - Alexandria könyvtár, Egyiptom - Fotó: popularmechanics.com

A londoni Konténerváros 22 művész stúdiólakóhelye. A Sopot- görbeház 2003-ban készült, kereskedelmi célokat szolgál. Az élethű, hatalmas méretű kosár ház a Longaberger cég székhelye Newarkban.

A Kansas City-beli "Közösségi könyvespolc" lényegében a központi könyvtár parkolóháza. Még a kötetek címei - összesen 22 - is fel vannak festve rá, hogy mely könyvek kerüljenek oda, azt a könyvtárlátogatókkal szavaztatták meg.

A spanyol Guggenheim Múzeumot Frank Gehry építész tervezte, Bilbao ipari negyedébe került. A Hauterives-beli különös kastélyt Ferdinand Cheval, vidéki postás építette, 1879 és 1912 között. Nem volt képzettsége hozzá, csak érzéke. Manapság a kastély óriási turistalátványosság.

A prágai táncolóház ugyancsak Frank Gehry, illetve Vlado Milunic ötlete és munkája. Egy táncoló párt akart szimbolizálni.

India legtöbbet látogatott épületei közé tartozik az Újdelhiben található Lótusz templom, 1986-os megnyitóján több, mint 8 ezer ember vett részt. A lótusz a különböző, jelenlevő vallásokat szimbolizálja.

Képekért KATT ide! - Kockaház, Rotterdam - Fotó: popularmechanics.com

A kadét kápolna a repülős akadémia része az Egyesült Államokban. Négy elkülönített kápolnából áll, a protestánsoknak, a katolikusoknak, zsidóknak és buddhistáknak.

A Niteroi kortárs művészeti múzeumot 1996-ban alkották. Egy ufóra emlékeztet a megjelenése. A rotterdami kockaházról, melyet Piet Blom épített 1984-ben, az az ember érzése, mintha dőlne. Boltoknak és éttermeknek ad helyet.

Az egyiptomi Alexandria könyvtár a fénylő napsugarakat reprezentálja. Ugyanott áll, ahol egykoron az ősi egyiptomi könyvtár elhelyezkedett.

A fehérorosz Nemzeti Könyvtár dizájnja egy nemzetközi pályázaton lett kiválasztva, 1989-ben, de az épületet csak 2002-ben készítették el. Nemcsak praktikus, de a város egyik jelképe is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.