Dedikáltak az írók az Ünnepi Könyvhét alkalmával

Zengett a FISZ: kígyóztak sorok a Vörösmarty téren

Megtelt a Vörösmarty tér szombat délutánra, a 82. Ünnepi Könyvhét pavilonjai között hosszú sorok alakultak ki a dedikáló írók előtt.

2011.06.04 20:27MTI

Az idei könyvhét egyik újdonságát, a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) szervezésében megvalósuló Irodalmi peepshow-t óvatosan méricskélték a látogatók.
   
„Egyelőre csak gyerekek voltak nálam a szüleikkel” - mondta Türjei Zoltán költő, aki elsőként foglalt helyet a Horváth Csaba Árpád public art-művész által tervezett kartonlabrintus egyik fülkéjében. A költő szerint még csak a kiskorúak voltak elég bátrak ahhoz, hogy megszólítsák őt. Hozzátette: nem készült semmi különös akcióval, írni próbál, bár azt a fülke forróságában nem könnyű.
   
A FISZ különös olvasásnépszerűsítő akciója keretében az írók félóránként váltják egymást a fülkékben, a látogatók pedig egy fémpénz, üzenet vagy könyv bedobásával jelezhetik, hogy egy kíváncsi olvasó várja a függöny fellebbenését. „Jópofa dolog tűnik, bár nem irigylem a srácokat, annyira meleg lehet odabent” – szögezte le egy anyuka, aki kisgyerekével érkezett a könyvhétre. Elmondása szerint minden évben elhatározzák, hogy maximum egy vagy két könyvet vesznek, de végül súlyos szatyrokkal térnek haza.    

A Vörösmarty tér túloldalán a 2007-es Szomjas oázis antológia szerzői dedikáltak régi és új könyveikből. Kiss Judit Ágnes Déry Tibor-díjas költő, drámaíró elmondta, nagyon erősnek tartja az idei könyvheti felhozatalt, és a kínálatból Tóth Krisztina Pixel című könyvét emelte ki. Sajnos költőként nem engedheti meg magának, hogy könyvheti nagybevásárlást tartson, ezért inkább csak a „szakmai ajándékokra” számít - tette hozzá.    

D. Tóth Krisztina újságíró Lolával az élet - Nagylánykönyv című kötetének bemutatóját körülbelül ötven érdeklődő hallgatta végig. A szerző úgy nyilatkozott, hogy szombaton csak dedikál, de vasárnap mindenképpen körbenéz a pavilonok között.

„Negyven fok van, bevallom, elfáradtam egy kicsit”- mondta, hozzátéve, hogy legszívesebben tömött szatyrokkal menne haza, annyi szép kötet közül lehet válogatni. Kislánya, Lola most elutazott a nagymamájához, de tavaly kint volt – mondta, kiemelve, hogy szerinte nem lehet elég korán kezdeni a gyerekekkel a könyvolvasást.

„Ami ma játék neki, az később természetes közege lesz. Szeretném, ha az én gyerekem tíz-tizenöt év múlva is papíralapú könyvet olvasna” – fogalmazott. Náluk most Szepes Mária Pöttyös Pannija és Berg Judit mesekönyvei a kedvencek, de angolul is olvasnak Lolának meséket - árulta el D. Tóth Krisztina.    

A forróság elől árnyékba húzódott Markó Béla költő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség korábbi elnöke, aki szintén a könyvhétre időzítette új kötetét. „Most kifejezetten szerzőként vagyok jelen” – nyilatkozta a költő, akinek Visszabontás című, száznyolc szonettet tartalmazó kötete a pécsi Jelenkornál jelent meg.

„Naplószerűen építettem fel a kötetet. Egy szűk évet ölel fel, két három naponként írtam egy szonettet” – idézte fel a kötet születését, megemlítve, hogy az 1980-as évek óta kedveli ezt a szigorú szerkezetű versformát.

„Elég hosszú megszakítás után próbálok visszatalálni az irodalomhoz, ezért számomra fontos, hogy az író kollégákkal itt találkozzam." Minden évben igyekszik úgy alakítani a programját, hogy, ha lehet, egy-két órányit itt legyen a Vörösmarty téren – fogalmazott Markó Béla, akit - mint mondta - mindig lenyűgözi a magyar könyvkiadás gazdagsága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.