Pajkos kis metróhuzat

Marilyn Monroe "filmtörténeti" ruhájára gyűjtenek New Yorkban

Visszatérhet New Yorkba Marilyn Monroe híres fehér ruhája - az a darab, amelyet a metró huzata egyenesen a filmtörténelem lapjaira fújt -, ha a metropolisz lakóinak sikerül annyi pénzt összegyűjteniük, hogy árverésen megvegyék a ruhát.

2011.06.03 12:39MTI

A gyűjtést a keleti parti nagyváros egyik technológiai cége kezdeményezte azzal a céllal, hogy a város megvegye egy júniusi Los Angeles-i árverésen a Hétévi várakozás című filmben emlékezetessé vált fehér ruhát.

A filmben látható darab legalább annyira része Marilyn Monroe ikonikus imázsának, mint lenyűgöző szépsége - fogalmazott az inQuicity nevű cég egyik alapítója. Darlene Newman szerint az öltözék New York színes történetének és kultúrájának része, és megérdemli, hogy végleges otthonra leljen a nagyvárosban.

A cég, amely okostelefonokhoz gyárt alkalmazásokat, www.savethedress.org internetcímen hozott létre honlapot a gyűjtésre. Ha sikerül megszerezni a ruhát, tervek szerint kiállítják, és az adakozók nevét is feltüntetik.

A térdig érő fehér, ujjatlan darab a Profiles in History nevű aukciósháznál vár arra, hogy elárverezzék. Értékét 1-2 millió dollárra becsülik. A ruha jelenleg Debbie Reynolds színésznőé, a híresség hollywoodi gyűjteménye június 18-án kerül kalapács alá. A kollekcióban szerepelnek kosztümök az Óz, a csodák csodája, az Elfújta a szél és a Kleopátra című filmklasszikusokból is.

Marilyn Monroe egy metrószellőző felett állva került be a filmtörténet lapjaira, a felcsapó levegő magasra fújta szoknyáját, amelyet kezeivel próbált leszorítani. A jelenetet az 52. utca és a Lexington sugárút sarkán forgatták, de akkora tömeg verődött össze, hogy túl nagy lett a zaj, így Billy Wilder rendező utasítására később stúdióban is felvették a híres képsort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.