Életrajzi filmje Cannes-ban

Melegszívű lenne Margaret Thatcher?

Bátorság és eltökéltség röpítette Margaret Thatchert karrierje csúcsára, a The Iron Lady című film cannes-i filmfesztiválon bemutatott részletei azonban azt is elárulják, hogy meleg szívű, érző lélek volt.

2011.05.17 20:45MTI

A cannes-i zártkörű vetítésen a készülő életrajzi dráma számos jelenetéből kaphattak ízelítőt a kiválasztottak. Mint a bemutatóról tudósító The Daily Telegraph online kiadása megjegyezte, a film a részletek alapján hűnek bizonyult kissé hollywoodi ízű szlogenjéhez: "Harcolt a hatalomért, harcolt a meggyőződéséért, harcolt az országáért. A hatalom mögött, az ambíció mögött egy rendkívüli nő rendkívüli története húzódik meg."

Thatcher brit miniszterelnököt Meryl Streep alakítja Phyllida Lloyd rendezésében. Streep és Lloyd a Mamma Mia! című ABBA-musical filmváltozatában dolgozott együtt először. A The Iron Lady forgatókönyvét Abi Morgan jegyzi.

A produkcióban az idős Thatcher emlékezik vissza múltjára, villanásszerűen elevenednek meg életének fontos epizódjai. Streep tökéletes illúziót nyújt, olyan, mintha maga Thatcher jelenne meg a filmvásznon. Férjét, Dennist a kitűnő Jim Broadbent játssza.

Házasságuk, Denis szerető támogatása a film érzelmi mozgatórugója. Egy felvétel chelsea-beli konyhájukban játszódik 1974-ben, amikor Thatcher bejelenti, hogy elindul Edward Heath ellen. "Úgy döntöttem, elindulok a párt vezetéséért. Ez a kötelességem" - mondja férjének, aki így vág vissza: "Ne nevezd kötelességnek, hívd ambíciónak." És kifakad, amiért a nő, akit szeret, a karrierjét a családja elé helyezi. "Mi többiek - én és a gyerekek - mehetünk a pokolba" - kiabálja.

Abi Morgan a forgatókönyvhöz meglehetős szabadsággal használta fel Thatcher önéletírását például az említett jelenetben is, ami a memoár szerint kicsit másképp folyt le. Dennis valójában azzal érvelt, hogy feleségének nincs esélye, míg Thatcher ezt így kommentálta: "Volt benne valami, de soha szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy mindig támogatni fog engem."

A fiatal Thatchert Alexandra Roach alakítja. Egy jelenetben arról beszél kapcsolatuk hajnalán Denisnek, hogy nem tudná magát olyan asszonyként elképzelni, aki csöndben és csinosan üldögél férje oldalán.

A filmben Thatcher politikai pályafutásának minden fordulópontja szerepel. A híres 1979-es beszédtől a falklandi háborún át 1990-es könnyes búcsújáig. De látjuk családi vakáción, vagy éppen a kemény imázsán lágyítani igyekvő szakértők tanácsait hallgatva. Lloyd életrajzi filmje az embert és a politikust is sokszínűen ábrázolja.

A The Iron Lady amerikai forgalmazási jogait a The Weinstein Co. szerezte meg Cannes-ban - közölte a Variety.com. Harvey Weinstein elragadtatottan beszélt a produkcióról és a szereplőkről a bemutató után. A szaklap szerint a film premierje még idén várható Észak-Amerikában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.