A politikusok ízlése is formálja

Készül a Velencei Biennále olasz pavilonja

Olaszország rendkívüli bemutatkozással készül a június 4-én kezdődő Velencei Biennaléra: művészettörténészek helyett ezúttal politikusok, zenészek, sportolók, írók, színészek és rendezők válogatták össze az olasz pavilon alkotásait.

2011.05.14 18:05MTI

Az olasz egység 150. évfordulójának évében új színben akarja megmutatni művészeti múltját és jelenét a mediterrán ország. A különleges kiállítás megvalósítását Vittorio Sgarbi művészettörténészre bízták, aki viszont nem szakmabelieket, hanem a művészeten kívüli világ képviselőit kérdezte arról, mit szeretnének látni a Padiglione Italia területén.
   
Az olasz pavilonban kiállító mintegy kétszáz művészt politikusok, rendezők, színészek, zenészek, újságírók, sportolók választották ki; Dario Fo irodalmi Nobel-díjas drámaíró, rendező és színész például Silvio Formichetti festőt ajánlotta.
   
"A szokatlan nem művész-művész párosokkal azt akartam bebizonyítani, hogy a képzőművészet nem elszigetelt világ, akárki érthet hozzá és szeretheti" - magyarázta az olasz pavilon sajtóbemutatóján Sgarbi.    

Az első alkotás, amellyel az olasz pavilonba belépők majd találkozhatnak, Gaetano Pesce hét méter magas feszülete lesz. A L'Italia in croce (A keresztre feszített Itália) című alkotás keresztjén az olasz csizma vérzik el. Külön szekciót alkot a L'Arte non é Cosa Nostra (A művészet nem a Cosa Nostra), amely a művészeti maffia jelenségére hívja fel a figyelmet.
   
Sgarbi meglepetéssel is készül: a biennalén kiállítja a reneszánsz Piero della Francesca egy eddig ismeretlen festményét.     A pavilon egyenes videókapcsolatban lesz a világ nyolcvankilenc olasz kulturális intézetével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.