Ez már a 64.

Cannes - a nagy visszatérők mellett újoncok és elsőfilmesek

Izgalmas és sokszínű versenyre lehet számítani a 64. Cannes-i Filmfesztiválon, amelynek hivatalos versenyprogramját csütörtökön hirdették ki a szervezők Párizsban.

2011.04.14 15:47MTI

Az Arany Pálmáért induló 19 film alkotói között számos visszatérő vendég - a spanyol Pedro Almodóvar, az olasz Nanni Moretti, a dán Lars Von Trier, az amerikai Terrence Malick, a finn Aki Kaurismäki vagy a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne - mellett újoncok és két elsőfilmes rendező is helyet kapott.

A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléje Woody Allen legújabb filmjének versenyen kívüli díszbemutatójával veszi kezdetét május 11-én a francia tengerparti városban. A Midnight in Paris (Éjfél Párizsban) című filmben egy kisebb szerepben feltűnik a francia first lady, Carla Bruni-Sarkozy is. A férje, Nicolas Sarkozy államfő megválasztásának történetét feldolgozó La Conquete (A hódítás) című játékfilm premierjét szintén Cannes-ban tartják, versenyen kívül, és A Karib-tenger kalózainak újabb fejezetét Johnny Depp-pel és Penélope Cruzzal a főszerepben is a francia fesztiválközönség láthatja először. A 33 országból benevezett 1715 filmből (ez rekord a tavalyi 1665 után) 49-et filmet hívtak meg a szervezők a cannes-i fesztiválra. Ebből 19 versenyezhet a hivatalos versenyprogramban és szintén 19 kerül bemutatásra a második legjelentősebb Un Certain regard (egy bizonyos nézőpont vagy egyfajta szemszög) elnevezésű szekcióban. Idén hét elsőfilmes rendező is bemutatkozhat Cannes-ban, ebből kettő a hivatalos versenyben.

Az Arany Pálmáért négy női rendező, a japán Kavasze Naomi, az ausztrál regényíró Julia Leigh, a francia Maiwenn és a skót Lynne Ramsay filmje is indul. Thierry Frémaux művészeti igazgató a filmek bemutatásakor arra hívta fel a figyelmet párizsi sajtótájékoztatóján, hogy az idei válogatás sokszínűséget tükröz a filmrendezők nemzetiségét, korát és filmes stílusát illetően egyaránt. Ugyanakkor egyetlen latin-amerikai film sem kapott helyet a versenyben, Kelet-Európát pedig csak a Romániában született, de Franciaországban élő és alkotó Radu Mihaileanu képviseli a versenyprogramban, Marokkóban forgatott La source des femmes (A nők forrása) című filmjével.

Az Un certain regard szekcióban szintén a román Catalin Mitulescu Loverboy című alkotása versenyezhet Kelet-Európából. Thierry Frémaux azt is hangsúlyozta, hogy a politikai, illetve a kortárs társadalmi problémákat feldolgozó filmeknek kiemelt szerep jut az idei válogatásban, amelyben hét francia mű kapott meghívást, közülük hárman indulhatnak az Arany Pálmáért.


Hatalmas várakozás előzi meg a Sivár vidék és Az őrület határán rendezője, az amerikai Terrence Malick legújabb filmjét, a The Tree of Life (Életfa) című alkotást, a főszerepben Sean Penn-nel és Brad Pittel. A nagyszabásúnak ígérkező játékfilmet már a tavalyi cannes-i fesztivál előtt is beharangozták, de addigra nem készült el.

Hasonló érdeklődésre számíthat az olasz Nanni Moretti Habemus Papam (Van egy pápánk) című filmje is, amelyben a rendező a Michel Piccoli által alakított depressziós pápa pszichológusát játssza.

A spanyol Pedro Almodóvar La Piel Que Habito (A bőr, amelyben lakom) című komédiájában Antonio Banderas egy plasztikai sebészt alakít. Lars Von Trier Melancholia (Melankólia) című lélektani katasztrófafilmjében Kirsten Dunst oldalán ismét Charlotte Gainsbourgot láthatjuk, aki a dán rendező előző filmjében, az Antikrisztusban is főszerepet alakított.

A május 11. és 22. között megrendezésre kerülő 64. Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének elnöke Robert De Niro amerikai színész-rendező lesz. A zsűri összetételét a jövő hét folyamán jelentik be a szervezők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.